Vesti -

Krediti nikad povoljniji? Uzmete 100.000 – "platite" samo 6 dinara

Iznos odobrenih keš kredita ne prestaje da raste, a banke su sve spremnije da privuku nove klijente, pa tako i da maksimalno spuste kamate na kredite.

Izvor: Blic
Podeli
Ilustracija: Syda Productions/Shutterstock
Ilustracija: Syda Productions/Shutterstock

I dok smo se doskora iščuđavali kreditima od 100.000 dinara koji na kraju otplate koštaju 103.000, sada gledamo kako pojedine banke idu i sa daleko povoljnijim ponudama.

Ovih dana u jednoj banci nude kredit sa gotovo nultom kamatom, tačnije 0,01 odsto. Kako navode, za iznos kredita od 100.000 dinara, posle 12 meseci, klijent vraća banci samo 100.006 dinara, piše Blic. Dakle samo 6 dinara. Minimalan iznos je 30.000 dinara, maksimalan 100.000.

Jedini uslov je da ste banci nov klijent, bez obaveze prenosa zarade ili penzije.

Svaki drugi kredit u banci je "keš": Uzmeš 100.000 dinara – vratiš 103.000, nikad jeftinije

"Krediti su nesporno povoljni i samo banka koja ih daje zna dobro koji je njen interes i da ide sa takvom ponudom. Ekonomski gledano, oni nisu isplativi. Ono što je, međutim, činjenica jeste da banke od novih klijenata očekuju da će koristiti i druge bankarske usluge, a to znači i da će se banka od njih vremenom i naplatiti", rekao je ekonomista Ljubodrag Savić.

Ekonomista Mahmut Bušatlija dodaje da je to stvar poslovne politike banke, ali i da on u celoj priči ne vidi ekonomsku isplativost.

Keš krediti u Srbiji, inače, imaju rastući trend već duže vreme. Od ukupnih zajmova stanovništvu, u pojedinim kvartalima činili su i preko 56 odsto. Prosečna nominalna kamatna stopa iznosila je tokom prethodnog perioda oko osam odsto – bila je nepromenjena u odnosu na početak prošle godine, ali je znatno niža u odnosu na period od pre desetak godina kada je išla preko 20 odsto.

Kamate se pri tome razlikuju i kreću od 7 do 12 odsto. Onlajn kredit je pri tome jeftinija mogućnost.

Kamate na dozvoljeni minus 10 do 37 odsto: Kada ga banke ukidaju ili smanjuju

Primer govori da bi za pozajmicu od 100.000 dinara, koju će klijent vratiti nakon 12 meseci, i to po kamatnoj stopi od 10 posto, rata bila 8.791 dinar, a iznos koji bi vratio je 105.499,08 dinara, prenosi pomenuti medij.

Važno je pri tome znati i da je za one klijenti koji apliciraju onlajn, kredit u većini banaka, jeftiniji, i to od hiljadu pa do nekoliko hiljada dinara. Tako vas, recimo, kredit od 100.000 dinara na kraju može koštati 3.000 dinara više, dodaje se u tekstu.

Primer za kredit od 100.000 dinara

  • kamata – 10 posto
  • rok otplate – 12 meseci
  • mesečna rata – 8,791 dinar
  • iznos koji treba da se vrati – 105.499 dinara

A keš kredite danas uzimaju mnogi iz više razloga – neko za kupovinu polovnog automobila, neko za tekuće manje troškove, neko za zimovanje, kupovinu placa ili vikendice...

Bankari dodaju da i ove godine postoji interesovanje klijenata i za pozajmice koje bi im pomogla da renoviraju svoje stanove ili kuće. Ta grupa klijenata traži veći novac, odnosno oni apliciraju za pozajmicu od milion do tri miliona dinara, ali i za duži period vraćanja svojih obaveza. Slična situacija je i kod onih klijenata koji keš kredite uzimaju kako bi refinansirali svoje već postojeće dugove.

Dozvoljeni minus je u Srbiji najskuplja pozajmica VIDEO

Ono što je, međutim, važno kod keš kredita, jeste da vrlo lako možete upasti i u zamku, a koju sami sebi možete da napravite.

Zato je važno, kažu poznavaoci, pridržavati se nekoliko stvari.

"Za neplanirane troškove, putovanja, renoviranje stana i slične troškove građani Srbije najviše koriste gotovinske kredite. Ova vrsta pozajmice može da bude od velike pomoći ako se promišljeno odabere ponuda i novcem pažljivo raspolaže. Na prvom mestu, važno je preispitati mogućnosti pre zaduživanja, izračunati približnu visinu rate i da li nakon odbitka ostaje dovoljno novca za ostale životne troškove. Savet je da se ne zalećete ni u pogledu iznosa, ni u pogledu perioda otplate. Treba uzeti onoliko novca koliko je potrebno i izračunati optimalan rok otplate", navode u Kamatici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.