Vesti -

Bruto devizne rezerve gotovo nepromenjene

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju februara 2024. godine iznosile su 25.031,4 miliona evra, (25,031 milijardu evra).

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija, foto: Shutterstock/ToskanaINC
Ilustracija, foto: Shutterstock/ToskanaINC

Stanje je gotovo nepromenjeno u odnosu na kraj prethodnog meseca, objavila je danas centralna banka.

Kako je navedeno, u odnosu na kraj januara bruto devizne rezerve smanjene su za 5,5 miliona evra.

Dodaje se da se na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 178,6 odsto i 6,7 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Ističe se i da su neto devizne rezerve iznosile 20.806,3 miliona evra i da su u odnosu na kraj januara povećane za 125,9 miliona evra.

Najveći priliv u devizne rezerve u februaru ostvaren je po osnovu intervencija NBS neto kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu.

Ostvareni su i prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 87,9 miliona evra.

U saopštenju se navodi i da je na smanjenje bruto deviznih rezervi u februaru prevashodno uticalo neto razduženje države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti, kao i drugih deviznih obaveza u ukupnom iznosu od 399 miliona evra, dok su odlivi po drugim osnovima iznosili ukupno 77,5 miliona evra.

NBS ističe i da je, iako su ukupni prilivi bili veći od odliva, smanjenje bruto deviznih rezervi posledica tržišnih faktora čiji neto efekat je bio negativan i iznosio je 51,9 miliona evra, a u najvećoj meri rezultat je smanjenja cene zlata za oko 0,3 odsto i slabljenja dolara u odnosu na evro za oko 0,1 odsto na međunarodnom tržištu.

"Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 573,9 miliona evra i bio je za 80,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.228,3 miliona evra", piše u saopštenju.

Centralna banka navodi i da je u februaru, kao i toku prva dva meseca 2024, vrednost dinara prema evru gotovo nepromenjena.

NBS ističe i da je na međubankarskom deviznom tržištu u februaru neto kupila 345 miliona evra i podseća da je od početka 2024. centralna banka Srbije neto kupila 300 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.