Vesti -

Vesić: Svi građani KiM mogu da koriste prednosti "Otvorenog Balkana"

Svi građani Kosova i Metohije mogu da koriste prednosti sporazuma koji je Srbija potpisala sa S. Makedonijom i Albanijom, u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs

To je izjavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

"Svi građani KiM, bez obzira na nacionalnost, su i građani Srbije. Ukoliko nemaju srpsku ličnu kartu, dovoljno je da je izvade i onda će moći da koriste sve pogodnosti regionalnog povezivanja", rekao je Vesić Tanjugu.

Kako je dodao, svi građani, koji imaju ličnu kartu Srbije, mogu da dobiju identifikacioni broj i da bez ikakvih dodatnih papira rade u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

On je istakao da je suština "Otvorenog Balkana" da se ukinu sve prepreke, kako bi se uspostavio slobodan protok ljudi, robe i kapitala, jer, kako je rekao, suština je u povezivanju ljudi i privreda.

Istakao u okviru "Otvorenog Balkana" sistem integrisane naplate putarine, koji od prošle godine uspešno funkcioniše između Srbije i Severne Makedonije, dok su pri kraju dogovori o uspostavljanju zajedničkog taga sa Grčkom.

Vesić kaže da se se raditi na tome da se zajednička naplata putarina uspostavi i sa Crnom Gorom i Hrvatskom i da će onda sa srpskim tagom moći da se putuje po čitavom regionu.

Prema njegovim rečima, radi i na uspostavljanju zelenih koridora koji bi omogućili da kamioni iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije mogli nesmetano da prelaze iz jedne u drugu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.