Vesti -

Mali odgovorio Nikeziću: "Posebno vas boli što smo dobili Expo 2027"

Ministar finansija Siniša Mali odgovorio je Dušanu Nikeziću.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

"Đilasov potrčko Dušan Nikezić ne može da prihvati da uprkos tome što više nego ikad ulažemo u kapitalne investicije, uspešno držimo i javni dug pod kontrolom", napisao je Mali.

Saopštenje ministra prenosimo u celosti:

"Posebno ga boli što smo dobili organizaciju specijalizovane izložbe Expo 2027, pa tako ne prođe dan da to ne pomene, teško se mireći sa činjenicom da je Srbija počela da pobeđuje u konkurenciji sa mnogo većim i moćnijim zemljama.

"Dok se Dušan Nikezić bezuspešno šetao od jedne do druge institucije, do 2012. godine, Srbija je bila pobednik u konkurenciji najsiromašnijih zemalja, sa mizernim platama i penzijama, niskim stopama rasta, rekordnim deficitima i bez ikakve perspektive za bolji život građana. Danas se napredak Srbije vidi na svakom koraku, što Nikezića čini sve nervoznijim, pa se tako bavi lažima i manipulacijama, jer za drugo i ne zna.

"I zato, Nikeziću, prestanite da obmanjujete i da lažete građane Srbije pričama o tzv. dužničkom ropstvu. Naš javni dug trenutno iznosi 48,5% BDP-a, a ako uzmemo u obzir i sredstva koja država ima na računu, neto dug je ispod 44%. Daleko smo ispod proseka evrozone, stabilni smo, imamo dovoljno novca da servisiramo sve svoje obaveze, i pametno upravljamo javnim dugom.

"Ako smo u januaru otplatili 110 milijardi dinara, pa to upravo govori da uredno otplaćujemo naše obaveze i da dospeli dug uspešno servisiramo. Da podsetimo, i u ovako teškim i izazovnim okolnostima, Republika Srbija je uspela da minimizira uticaj globalnog rasta kamatnih stopa. Prosečno poderisana kamatna stopa je uprkos ovako intezivnom rastu stopa na tržištu ostala na stabilnom nivou i niža je u odnosu na pojedine godine, kada je situacija na tržištu bila daleko povoljnija i iznosi oko 3,6%.

"Javni dug je na adekvatan način strukturiran i što se tiče kreditora, gde postoji dobar balans između duga koji je ugovoren sa komercijalnim poveriocima i duga ugovorenog sa multilateralnim i bilateralnim poveriocima, kako bi se minimizirali troškovi i rizičnost portfolija.

"U poređenju sa vremenom dok ste Vi bili na vlasti, Srbija danas nema probleme, naprotiv, tražnja i zaintresovanost investitora da ulažu u našu zemlju i tržište i podrže projekte je nikada veća. Znam, teško vam je da to prihvatite, otud i nervoza... Trebalo je da se manje bavite punjenjem sopstvenih džepova, a više boljim životom građana. To se zove izgubljena prilika", napisao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.