Vesti -

Kako da budemo sigurni da kupujemo ispravno meso VIDEO

Istragom u Subotici je utvrđeno da su uhapšena dva lica koji su krali meso uginulih životinja na stočnom groblju i koristili ga za ishranu i dalju prodaju.

Izvor: B92.net / TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Veoma je važno da svi tokovi u trgovini mesom i mesnim prerađevinama budu legalni, to kažu predstavnici Ministarstva poljoprivrede i stručnjaci koji rade u mesnoj industriji.

Stručnjaci kažu da je bezbednost mesa i proizvoda od mesa u Srbiji na visokom nivou. To potvrđuje praksa i razloga za brigu nema. Sve nadležne institucije redovno obavljaju kontrole.

"Kontrole se vrše. Imamo Upravu za veterinu, koja ima departman koji se bavi veterinarskom inspekcijom. Imamo nešto manje od 300 veterinarskih inspektora, to nije dovoljan broj - treba ih biti još jer Srbija ima preko 800 registrovanih proizvođača mesa i proizvoda od mesa", rekao je profesor dr Igor Tomašević sa Poloprivrednog fakulteta u Beogradu.

"Kada govorimo o legalnim tokovima proizvodnje mesa i proizvoda od mesa, možemo da kažemo da su postupci kontrole izuzetno strogi i da su još i pooštreni. Stepen kontrole se gotovo svake godine podiže na viši nivo", potvrdila je za TV Prvu Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako je rekao Tomašević, Srbija nema većih problema sa bezbednošću mesa.

Veterinarska inspekcija vrši kontrolu zvanično registrovanih objekata za proizvodnju, a takođe imaju zadatak i da kontrolišu one koji rade kriminalne radnje.

Meso uvek treba kupovati sa dekalaracijom iz registrovanih objekata, istakli su sagovornici TV Prve.

Za više informacija pogledajte video-prilog TV Prve:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.