Vesti -

Gotov deo projekta: Vojvodina će se "smešiti"

Gotov je deo projekta za saobraćajnicu "Osmeh Vojvodine".

Izvor: RTV(Đorđe Nikolić)
Podeli
Ilustracija: Ilustracija/Bennian
Ilustracija: Ilustracija/Bennian

Pročitajte više:

Vojvodina će uskoro da se "smeši" – ovo su novi detalji

"Osmeh Vojvodine" je jedan od naziva buduće saobraćajnice, koja će spajati istočni i zapadni deo Pokrajine, kao i susedne zemlje Rumuniju i Mađarsku i biti ujedno deo panevropskih koridora. Za pet godina trebalo bi da se vozimo ovom trasom, a vrednost radova je procenjena na milijardu i po evra, piše RTV.

Saobraćajna infrastruktura u Vojvodini sporo je pratila potrebe i razvoj ovog regiona, a nova saobraćajnica popraviće tu sliku, pogotovo u delu Banata. Nova deonica od graničnog prelaza Bački Breg sa Mađarskom, preko Sombora, Kule, Vrbasa, Bečeja, Novog Bečeja i Kikinde završavaće na dva kraka sa susednom Rumunijom, kod Nakova i Srpske Crnje.

"Imamo završen kompletan građevinski projekat i dozvolu za prvu deonicu, sam put je podeljen u osam deonica, a to je od Bačkog Brega do Sombora, dužina oko 20 kilometara", izjavio je za RTV Nemanja Erceg – pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Novi koridor, dužine 175 kilometara, imaće četiri trake, širine 3,5 metara, a koliko su radovi zahtevni ilustruje podatak da će samo na prvoj deonici biti izgrađeno devet nadvožnjaka i sedam mostova preko nekoliko vodotoka i atarskih puteva. Pored bolje povezanosti i povećane bezbednosti saobraćaja, deonica, pored nacionalnog značaja, ima i međunarodni, pošto će spajati tri panevropska koridora, kaže profesor Vuk Bogdanović sa Departmana za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

"Koridor koji kreće iz Budimpešte pa dole preko Svilaja, Sarajeva, Mostara do luke Ploče i kraka Koridora 10 Budimpešta – Novi Sad – Beograd i Koridor 4, koji ide od Budimpešte preko Temišvara, Sofije do Istanbula", potvrdio je Vuk Bogdanović.

Vrednost projekta je milijardu i po evra, a prema najavama, koridor nazvan "Vojvođanski osmeh" trebalo bi da bude završen za pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.