Vesti -

"Ako nećeš da radiš, ima ko hoće" – rečenica koja više ne važi VIDEO

Beograd -- Rečenica koja se ranije često čula "Ako nećeš da radiš, ima ko hoće", više ne važi.

Izvor: B92/TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Posebno u građevinarstvu, gde, uprkos majstorskim dnevnicama od 50 do 80 evra, poslodavci sve teže nalaze radnike.

Mistrija ili kompjuterska tastatura, ako se rukovodite isključivo zaradom, razlike gotovo da nema. U Srbiji su građevinci i zaposleni u sektoru informacionih tehnologija najtraženiji i spadaju u najplaćenija zanimanja. Međutim, dok se sve više dece školuje za IT sektor, majstora i radnika građevinske struke je sve manje, a dnevnice iz godine u godinu rastu.

Visoke dnevnice u zadnji čas su zadržale i ono malo građevinaca da ne odu u inostranstvo. Po svemu sudeći, trend rasta dnevnica i plata građevinskih radnika će se nastaviti.

"Mislim da to nas u ovom trenutku spasava, što naši radnici nisu krenuli na Zapad, jer oni mogu jako pristojno, mislim za ove uslove i više nego pristojno da zarade i to nam kratkoročno pomaže jer je građevinarstvo u velikom zamahu", kaže za TV Prva Veselin Ražnatović iz Unije poslodavaca Srbije.

"U ovom momentu ja ovde mogu da zaradim dovoljno para da mogu sebi da priuštim sve ono što mi je potrebno", otkriva majstor Zoran Davidović.

Domaće firme i investitori bili su prinuđeni da uvezu radnike iz zemalja sa znatno nižim nadnicama. Ali to, kako kažu, nije željeno i trajno rešenje.

"Nekada smo bili svetska sila i još uvek to možemo da budemo, ali je neophodno da se izvrši jedna velika reforma u obrazovanju. Znači da naše mlade osnovce i srednjoškolce zainteresujemo za zanate, za dualno obrazovanje gde bi imali manje teorije a više prakse", kaže Veselin Ražnatović.

Nastavak trenda rasta građevinarstva u Srbiji mogao bi biti doveden u pitanje zbog nedostatka radnika. Visoke dnevnice su stvorile privid ravnopravnosti između rada sa mistrijom i rada na kompjuteru. Razlike su ipak suštinske, počev od društvenog statusa, pa do uslova rada.

"Sa moje tačke gledišta nije ovo poso gde bi čovek trebalo da čeka penziju. Radimo po svakojakim uslovima. Na otvorenom smo, gde je i kiša i sunce i sneg i hladno, toplo, sve. Tako da je to najveći problem, bar za mene", dodaje Zoran Davidović.

Uprkos tome što rad na građevini nije više onako fizičko težak i mukotrpan kao u vreme dunđera, bez novca kao motivacije, mladi će se teško usmeriti da se opredele za bilo koje građevinarsko zanimanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.