- Komentari -
  1. Nije sve samo u novcu. Odnos poslodavca prema zaposlenom se kod nas nije menjao poslednjih dvadesetak godina, i na vrlo niskom nivou je i danas. Zakon o radu je skrojen po meri poslodavaca, i, uz neefikasno i sporo sudstvo, uopšte ne štiti prava radnika, što poslodavci masovno zloupotrebljavaju. Slobodni dani, praznici, sva druga plaćanja osim minimalne plate, su misaona imenica u većini privatnih preduzeća. Dovoljno je reći da i u Nemačkoj, naši zanatlije beže od poslodavaca sa prostora Balkana. Ni tamo im poštovanje i sprovođenje propisa nije jača strana.
    (S2, 19. avgust 2022 10:13)

    # Link komentara

  2. Ako ne mozes da nadjes, ne placas dovoljno. Koliko god se tebi mozda cinilo da jeste.
    (dojilica, 19. avgust 2022 09:31)

    # Link komentara

  3. Ne verujem da će škole tu da pomognu. Mladi neće u majstore, to je previše teško. Jedino ko neće da uči a neće da radi zemlju, ode u građevince, istina je da može da se lepo zaradi, i meni je drago što se trud plaća. Ali fale radnici i u industriji. Nema ni šofera. U ProMove za medjunarodni transport traže vozače, traži se i u GSP, nema dovoljno ni taksista u Beogradu. To će pre da osetimo od nedostatka majstora. Moraće da se uvozi radna snaga, a naše društvo za to nije pripremljeno
    (nenad, 19. avgust 2022 09:17)

    # Link komentara

  4. dnevnica za solidnog majstor je od 80 do 100 evra NETO,što je zaista odličan novac,u Nemačkoj je u proseku oko 150 evra,dakle Srbija bez problema može da uvozi radnu snagu.
    (B.I.G, 19. avgust 2022 00:02)

    # Link komentara

  5. Gradjevina je tezak posao, jedan od najtezih fiickih poslova.
    Jesu te dnevnice i plate iuzetno porasle za sve gradjevince ali primetno je da ako ti treba vodovodzija,keramicar,fasader ili ne daj Boze zidar, da ces se nacekati pa mozda i 4,5 meseca.
    Resenje je da te srednje skole budu 4.godisnje sa mnogo vise praxe a ne 3 godisnje, da 3 i 4 godina budu 90% praxe, da se napravi i esnaf sa nekada cuvenim esnafskim pismom, da se uvede zvanje majstora i da se ti ljudi promovisu pozitivno.
    Dakle te ljude treba u drustvu uzdici jer se pogresno smatra da je majstor nesto bzvz..
    U D dobar majstor nema cenu sto bi rekli nemci, oni imaju esnafsko udruzenje i esnafsko pismo ( sto je imala i SRB nekada ), i nemci polazu na skolu ali prvenstveno na praxu kroz srednju skolu.
    Samo to prepisati i bice sve ok..
    (C i n i k, 18. avgust 2022 20:44)

    # Link komentara

  6. Srbi uvek kasno pale sa svim pa i sa zanatima..Ko se tu uspavao je pitanje za ljude u Obrazovanju na najvecim funkcijama gde nista nisu uradili po tom pitanju mogu reci 40-50 godina...!!!
    (Solo, 18. avgust 2022 20:37)

    # Link komentara

  7. Ako se iscrpe svi domaći resursi za radnom snagom problem se rešava uvozom radne snage, kao i EU gde su i otišli naši majstori i pomoćnici majstora tako i mi treba da rešavamo problem jer novac očito nije problem kad su dnevnice do 80€, jer projekti ne smeju da stoje kasne ili čekaju, i onako kasnimo 30 godina za razvijenim zemljama.
    (Jovan, 18. avgust 2022 19:17)

    # Link komentara