Banane zelene, limun golem... Ne brinite, sve je to u redu

Nezrelo, natrulo, izobličeno... Voće u marketima u Srbiji neretko nije onakvo kakvo bismo voleli da bude.

Izvor: B92/Ana Ristović
Podeli
&Prošarane& banane Foto: B92
"Prošarane" banane Foto: B92

Kao da su od zlata: Market u Beogradu prodaje banane za 1.149,99 dinara

Sve više je zamerki na prodaju zelenih banana, ali i "gigantskih" plodova voća, najčešće limuna. Da li se takve osobine voća uopšte mogu kategorisati kao nepravilnosti i kakav je generalno govoreći kvalitet ove robe pitali smo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Po svemu sudeći, gornja granica za veličinu ne postoji - samo donja.

"Agrumi se klasiraju po krupnoći na osnovu merenja prečnika na najširem delu ploda, pri čemu je minimalni kalibar: za limune 45mm, za narandže 53 mm, za grejpfrute 70 mm, a za različite sorte mandarina 35 mm", kažu za B92.net u Ministarstvu.

Kada su pomenute banane u pitanju, iz ove institucije podsećaju da se one po kvalitetu razvrstavaju u tri klase - ekstra, I i II. Uz to, čini se da će ljubitelji izrazito žutih ili pegavih banana morati da se pomire sa činjenicom da je prodavanje i onih "zelenjikavih" plodova sasvim legitimno.

"Pri uvozu banana, a pre uskladištenja, plodovi moraju biti potrebne punoće i razvijenosti, sa korom svetlozelene boje. U toku skladištenja, a pre stavljanja u promet na malo, zelene banane moraju biti podvrgnute dozrevanju do pogodnog stepena zrelosti. Iz ugla poljoprivredne inspekcije smatramo da je voće zadovoljavajućeg kvaliteta u marketima odnosno bezbedno i kvalitetno", ocenjuju u resornom ministarstvu.

Kako treba da izgleda ispravno voće?

Kako ističu nadležni, voće koje se stavlja u promet mora ispunjavati sledeće uslove:
- da je zrelo;
- da je sveže;
- da nije zaprljano, ovlaženo i natrulo;
- da ne sadrži ostatke sredstava za zaštitu bilja u količinama većim od maksimalno dozvoljenih;
- da nema stran i neprijatan ukus i miris i da ne sadrži strane primese;
- da nema naprslina, uboja niti oštećenja prouzrokovanih biljnim bolestima i štetočinama, ako to ovim pravilnikom za pojedine vrste i klase voća nije drukčije određeno.

"Osim ovih opštih uslova, voće mora ispunjavati i druge posebne uslove propisane ovim pravilnikom za pojedine vrste i klase voća", napominju.

Limun i pomorandža još malo pa iste veličine; Foto: B92
Limun i pomorandža još malo pa iste veličine; Foto: B92

Unosan biznis: Ko zasadi ovo voće obezbedio je zaradu čak i potomcima

Najveći problem - deklaracija

U proteklh 10 godina potrošači su se žalili 147 puta poljoprivrednoj inspekciji po pitanju kvaliteta i bezbednosti voća u marketima.

"Njihove primedbe smo potvrdili u 27 slučajeva (18 odsto). Najčešće pritužbe jesu bile na deklaraciju i obeležavanje voća kao i na organoleptički izgled istog", kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Oni ističu da granična fitosanitarna inspekcija kontroliše pošiljke svežeg voća i povrća u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane kao i nizom podzakonskih propisa.

"Prilikom ovih kontrola vrši se pregled dokumentacije, identifikacija, fizički pregled pošiljke i shodno planu službenih kontrola vrši se uzimanje uzoraka radi laboratorijskog ispitivanja. Prilikom fizičkog pregleda i laboratorijskih ispitivanja kontroliše se bezbednost proizvoda, a i kvalitet voća i povrća. Kontrola kvaliteta vrši se u skladu sa važećim Pravilnikom o kvalitetu voća, povrća i pečurki", preciziraju.

Prošle godine - sve po propisu

U proteklih 10 godina poljoprivredna inspekcija izvršila je 1.678 kontrola po ovom pitanju i utvrdila nepravilnosti u 198 slučajeva (11,8 odsto).

"U tom periodu podneto je 40 zahteva sudiji za prekršaje i 16 prijava za privredni prestup zbog utvrđenih nepravilnosti, a podneto je i 49 upravnih mera kojim je naloženo da se otklone nedostaci (označavanje, pakovanje, dokumentacija i higijena prodajnog mesta). U 2020. godini izvršeno je 64 kontrole svežeg voća u marketima i nisu utvrđene nepravilnosti", poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako dodaju, u 2020. godini su se potrošači obratili prijavom po pitanju kvaliteta voća 11 puta, ali u kontrolama nisu utvrđene nepravilnosti, odnosno nisu potvrđene primedbe potrošača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu