Vesti -

"Mnogo kompanija razmišlja da dođe u Srbiju"

Beograd -- "Mnogo kompanija razmišlja da dođe u Srbiju u okviru strategije obezbeđivanja dobavljača na bližim destinacijama (nearshoring) umesto dalekim na istoku."

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC
Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC

To je izjavio danas predsednik Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) Udo Ajhlinger.

Takođe, nemačke kompanije koje već posluju u Srbiji nastaviće da investiraju uprkos situaciji sa korona virusom, rekao je Tanjugu Ajhlinger, koji je direktor kompanije Simens Srbija.

"Trenutno razgovaramo sa nekoliko kompanija koje su baš sad u procesu evaluacije tržišta u Srbiji, koja se kao investiciona destinacija takmiči sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom", rekao je Tanjugu Ajhlinger.

Istakao je da je reč o poznatim i referentnim kompanijama koje već vode razgovore sa Vladom Srbije, ali da ne može da otkrije njihova imena, pošto je to još poverljiva informacija.

Očekuje da Srbija pobediti u toj trci. Ističe, takođe, da naša zemlja zato treba da nastavi da unapređuje poslovni ambijent, kako bi bio još atraktivniji za investitore.

Ajhlinger dodaje da je uključen u razgovore sa zainteresovanim kompanijama kao predstavnik AHK Srbija, ali i kao čelnik Simensa u Srbiji.

"Srbija će svakako biti među prvim zemljama globalno gledano kada je reč o privlačenju stranih direktnih investicija", naveo je Ajhlinger govoreći o očekivanjima za ovu i naredne godine.

Po pitanju privlačenja stranih investitora očekujem veoma pozitivan razvoj situacije u Srbiji u 2021. godini, naglasio je Ajhlinger.

Upitan da li očekuje privredni oporavak ove godine, kaže da je još rano davati prognoze, s obzirom da smo trenutno u trećem talasu pandemije, ali da se u svakom slučaju zbog početka vakcinacije nazire "svetlo na kraju tunela".

Mišljenja je da je potrebno vakcinisati što veći broj ljudi da bi ekonomija mogla stabilno da funkcioniše.

Govoreći o poslovanju Simensa u Srbiji, kaže da su uprkos situaciji sa koronom imali prilično stabilnu poslovnu godinu i podseća da je fabrika Simensa u Kragujevcu krajem prošle godine isporučila prvi tramvaj za Nemačku.

Kompanija Siemens Mobility je isporučila prvi tramvaj u potpunosti proizveden u toj fabrici u Kragujevcu, što je jedan od ukupno 47 tramvaja koji se u Srbiji prave za kupca Bremen Straßenbahn AG (BSAG).

Ajhlinger kaže da u Kragujevcu imaju manje kašnjenje, do pola godine zbog slučajeva korone, implementacije SAP-a i nekih drugih stvari, ali da generalno sve ide po planu, što znači da ulažu u povećanje kapaciteta kako bi se zadovoljili brojni ugovori za proizvodnju tramvaja.

"Kada je reč o proizvodnji tramvaja za evropske gradove, imamo trenutno nekoliko aktivnih ugovora. Na primer, da uradimo 110 novih tramvaja za Duisburg, a imamo i naručenu proizvodnju za stotitne drugih tramvaja za druga mesta", rekao je on.

Dodaje da se zato ulaže u širenje objekata u Kragujevcu kako bi mogli da se zadovolje zahtevi kupaca.

Navodi da je nedavno imao razgovor i sa predstavnicima nemačkog MTU -a povodom investicije u Novoj Pazovi, da projekat kasni oko šest meseci, ali da ta kompanija ne samo da nije odustala od svojih planova, već da su oni sada i veći nego u početku.

"Po obimu imaju impresivne planove i oni su sada veći nego što su bili pre. Do je dobar znak, dobro je videti da takva kompanija ide napred po pitanju investicija u Srbiji. Drže se svojih planova i posvećeni su Srbiji i pored toga što je avioindustrija jako pogođena krizom. Veoma sam zadovoljan time", naveo je on.

Naglasio je da je jako važno da Srbija što više zadrži obrazovane i talentovane mlade ljude, da otkloni preostale administrativne prepreke i još više poradi na digitalizaciji kako bi se unapredio poslovni ambijent.

Ipak, navodi da je veoma iznenađujuća brzina kojom Srbija uvodi usluge u okviru E-uprave i da se neke stvari čak i brže rade nego u Nemačkoj.

Napomenu je da je Srbija možda preskočila drugu i treću industrijsku revoluciju, ali da sada kreće sa četvrtom i da je na dobrom putu po pitanju digitalizacije.

Ajhlinger dodaje da Vlada Srbije dobro radi i po pitanju ispunjavanja uslova za otvaranje pregovaračkih poglavalja za pridruživanje EU.

Upitan da prokomentariše to što relevantne međunarodne finansijske institucije predviđaju da će Srbija biti prva po stopi privrednog rasta u 2020, ali i u narednim godinama i kakav rast BDP-a očekuje, Ajhlinger kaže da tome doprinosi način na koji je srpski BDP generisan, ali i realizacija brojnih velikih infrastrukturnih projekta.

"Srbija će rasti, ali videćemo koliko zbog situacije sa koronom. Jer, ako projekti ne mogu da se realizuju, to će svakako uticati i na BDP".

Ipak, mislim da vlada ima dobro isplanirane projekte koji će obezbediti rast, zaključio je Ajhlinger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.