Vesti -

Sledi velika reorganizacija taksi prevoza?

Studija Planiranje i projektovanje sistema taksi prevoza putnika u Beogradu za period od 2020-2024 Saobraćajog fakulteta treba da obezbedi kvalitetnije usluge.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, Corepics
Foto: Depositphotos, Corepics

To je danas izjavio šef stručnog tima za izradu studije i profesor tog fakulteta dr Slaven Tica.

Studija je predstavljena na Saobraćajnom fakultetu predstavnicima Ministarstva saobraćaja, Grada Beograda i većeg broja taksi udruženja.

"Ona treba da napravi korisnicima taksi usluga jeda pouzdan i stabilan sistem javnog prevoza, da Gradu Beogradu napravi jedan uređen sistem po svim savremenim tehničko-tehnološkim dostignućima, a taksi operatorima da budu potpuno održivi, odnosno proizvodno i ekonomski efikasniji", izjavio je Tica.

Objasnio je kako je ključna novina koju ovaj dokument donosi nova organizacija i upravljanje taksi sistemom koji se značajnim delom sa taksi udruženja prenosi na Grad Beograd i njegov Sekretarijat za javni prevoz.

"Projektovan je savremeni sistem organizacije i upravljanja celinom taksi sitema, zasnovan na savremenim tehnologijama, gde ćemo znati u svakom trenutku koliko ima vozila na na ulici, sve u cilju da sistem sa svojim kapacitetom prilagodimo transportnim zahtevima korisnika, jer danas je prilično neprihvatljiva srednja ocena indeksa zadovoljstva korisnika i moramo raditi na tome da je podignemo", rekao je Tica.

On je objasnio da to znači kako će prema projektu 90 odsto korisnika na prvi poziv dobiti taksi uslugu po transparentnim, unapred poznatim uslovima.

Taksi prevoznici su na ovaj dokumet stavili više primedbi, a ključna je ta da nisu bili uključeni u njegovu izradu iako ih se direktno tiče.

"Ono što je nas iziritiralo i dovelo u situaciju da razmišljamo o protestima to je da smo u onom delu kada su im bili potrebni neki podaci tada su nas pozivali da im damo bazu podataka, ali dalje nismo učestvovali", izjavio je predsednik Saveza autotaksi udruženja Srbije Aleksandar Bjelić.

On je imao primedbu i na to što država nije ukinula nelegalni prevoz koji mnogo utiče na poslovanje taskista.

"Drugo, pojavila se korona koja je 2020. spustila posao za 65 odsto. Mogli su da produže izradu studije za još dva meseca kako bi se dobila prava slika i da se vidi onda na osnovu tih podataka šta znači nemati posla, i gde smestiti 6.300 taksista na 154 taksi stajališta. Zamislite još da se smesti 7.000 taksista koliko se planira, pa to je apsurd živi", ocenio je Bjelić.

Dodao je kako je realizacija ciljeva studije trebalo da se prolongira na 2027. godinu kako bi se dalo vremena tržištu da se oporavi od posledica krize.

On je negirao podatak iz studije o tome da korisnici taksi usluga na 30 odsto poziva ne dobiju vožnju.

"Nije tačno da je reč o 30 odsto nerealizovanih vožnji, jer kad niste dobili taski vozilo izađete na ulicu i zaustavite ga na ulici, ili zaustavite onog slobodnjaka koji nije u sistemu, i on vas je prevezao, pa se taj broj neprevezenih smanjuje sa 30 na 15 odsto", ocenio je Bjelić.

Naglasio je kako do nerealizovanih vožnji dolazi i zvog loše organizacije saobraćaja u Beogradu.

"Morate da napravite žute saobraćajne trake, da protok taksi vozila bude veći, samim tim biće i više transportnih zahteva ispoštovano. I niz toga drugog treba da uradite da biste rekli, ''E sada da vidimo zaista da li ima 30 odsto vožnji koje nisu predate''", poručio je Bjelić.

On je negodovao i zbog toga što su taksisti u studiji Saobraćajnog falkulteta nazvani partnerima, a nisu uključeni u njenu izradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.