Vesti -

U Srbiji se proizvode električni bicikli: Za prelazak 100 kilometara trošak svega pet dinara

Beograd -- U EU, 2018. je prodato oko 2,5 miliona električnih bicikala. Kod nas je ta cifra daleko manja, ali jedan optimistični preduzetnik radi na uvećanju ove brojke.

Izvor: B92, Darja Balšić
Podeli
Foto: B92, Darja Balsic
Foto: B92, Darja Balsic

Milan Manojlović, član E-Prime tima, kompanije za proizvodnju električnih bicikala čini sve da građanima dokaže da je baš ovo vozilo idealno za život u gradu.

Milan i njegove kolege su učesnici ovogodišnjeg Međunarodnog sajma energetike u Beogradu, gde su posetioci imali priliku da "obrnu" krug jednim od bicikala ili da se voze u rikši.

Električni bicikli, reklo bi se, gotovo da nemaju mane. Ne štete prirodi, održavanje je jetino i uz pomoć ovog vozila gradske gužve, duga i neretko stresna čekanja na stanicama gradskog prevoza ili u kolonama automobila postaju deo prošlosti.

Biznis nastao iz zabave

Priča kompanije E-Prime počela je pre pet godina kada se nekoliko prijatelja okupilo i od starog motora i bicikla iz dečačkih dana pokušalo da napravi električni bicikl. Igrom, tačnije, rasturanjem starih baterija iz lap-topova i elektro-motora nastao je prvi model.

Kreativna grupa nastavila je rad na sledećim modelima, a kako kaže Milan, već tada su prolaznici počeli da ih zaustavljaju na ulici i raspituju se o biciklima.

Pre četiri godine su, na sajmu automobila u Beogradu, po prvi put predstavili svoja vozila medijima i publici. Uspeh na ovom događaju im je, kako kaže Milan, dalo snagu da se uozbilje i naprave ozbiljan proizvod.

Počeci su možda bili skromni, a danas E-prime ima proizvod za svakoga, od modela za početnike do onih ozbiljnijih.

Model EVO je pravljen za početnike, vreme punjenja baterije je svega 120 minuta, a sa jednim punjenjem možete preći čak 80 kilometara.

Modeli Effecto i Effecta su najprodavaniji, Cargo je namenjen za dostavu lakih pošiljki i kurirske službe, a tu je i Experience, model koji se ističe po svom jedinstvenom dizajnu.

Svi bicikli se dizajniraju i prave u našoj zemlji, a već par godina E-prime svoja vozila izvozi u zemlje regiona. Ove godine kompanija niže nove uspehe i počinje sa izvozom u ostatak sveta, pa će ova srpska vozila stići čak do Belgije i Irske, a neka od njih već krstare ulicama Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

Najjeftinije vozilo košta oko 1.000 evra, bicikle je moguće kupiti na kredit, učešće je 300 evra, a ostatak iznosa se plaća u mesečnim ratama od 30-40 evra, u periodu od dve godine. U praksi se pokazalo da se ovo ulaganje i te kako isplati jer nema troškova parkinga, nema goriva, ni gradskih gužvi kojima se ne nazire kraj.

Vozilo budućnosti?

Foto: B92, Darja Balšić
Foto: B92, Darja Balšić

Čini se da je sve na strani korišćenja električnih bicikala. Zdravi su za korišćenje, jednostavni, ne zagađuju životnu sredinu i ne prave gužvu u gradu. Da li su možda baš oni vozilo budućnosti u gradovima?

"Električni bicikl nije sredstvo za rekreaciju, već prvenstveno za prevoz. Glavna prednost u odnosu na automobile je to što nije potrebna registracija ni osiguranje i vozi se bez dozvole", kaže Milan.

Jedna od prednosti je i ušteda, jer je za prelazak 100 kilometara potrebno svega pet dinara, koliko košta jedno punjenje. Nije potrebno ići u zvanične servise, već vlasnik bicikla može sam da održava vozilo, čime se troškovi dodatno smanjuju

Baterija je vrlo istrajna, naime, ima oko 800 ciklusa punjenja i pražnjenja, što znači da će prosečan korisnik moći da vozi pet godina, bez ikakve zamene baterije.

Jedan od klijenata firme E-prime, dostavljač hrane, prešao je 23.000 kilometara pre kupovine nove baterije što govori o isplativosti ovog vida prevoza. Kako Milan otkriva, dostavljači se uvek prvo "hvataju" za električni bicikl pa tek onda za one klasične.

Trotineti ili bicikl?

Foto: B92, Darja Balšić
Foto: B92, Darja Balšić

Svakoga dana na ulicama našeg glavnog grada sve je više električnih trotineta, pa je logično da se nameće pitanje zašto električni bickli nisu doživeli istu sudbinu.

Milan navodi neke od glavnih razloga,kao što su niža cena i mogućnost lakšeg pakovanja koju bicikli nemaju.

Ipak, nije sve crno i belo i potrebno je napraviti razliku između ova dva tipa vozila.

Trotineti su namenjeni za ravne površine i kratke destinacije, a bicikli služe za prelazak mnogo dužih distanci, i lakše savladavaju gradske "prepreke" u vidu ivičnjaka, trotoara, mostova i uzbrdica.

Može da se vozi u odelu

Foto: B92, Darja Balšić
Foto: B92, Darja Balšić

Kupci bicikala kompanije E-prime su razni, od onih koji tek ulaze u svet biciklizma pa sve do aktivnih vozača, koji su na biciklu ceo život. Kupuju ih obavljači delatnosti i ljudi koji svaki dan idu na posao ovim vozilom.

Električni bicikl, prosto rečeno, ima 5 brzina, a mehanizam je prilično jednostavan. Na displeju se pojavljuju cifre od jedan do pet, jedinica vam najmanje pomaže pri pokretanju pedala, dok petica takoreći vozi sama. To znači da sami birate nivo asistencije koje vam vozilo pruža. Upravo ovu mogućnost koriste kupci koji na putu ka poslu koriste sve prednosti elektro-pogona, a povratak sa posla koriste za rekreaciju.

Presvlačenje nije potrebno, jer uz pomoć motora nema ni znojenja, tako da bez brige možete voziti i u odelu.

Kako kaže Milan, ovo je idealno rešenje i za strastvene vozače, koji zbog godina ili zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da koriste klasične bicikle.

Dosta se radilo i na bezbednosti, bicikl se pali ključem, postoji alarm i GPS praćenje. Neki modeli imaju GPS uređaj koji ima sopstveno napajanje, tako da, ako dođe do krađe i lopov uspe da demontira bateriju bicikla, dodatna baterija traje još jedan dan, što korisniku daje vremena da nađe svoje vozilo.

"Cilj je da pozovemo grad i zakonodavstvo da se uključe više u ovo što radimo", kaže Milan i dodaje da u susednoj Hrvatskoj postoje subvencije države za električne bicikle koje dosta pomažu u proširivanju popularnosti ovog zdravog, ekološkog vida prevoza.

Grad Beograd je doprineo građenjem garaže za bicikle na Obilićevom vencu, a kako kaže Milan, njegove kolege i on su tu da podrže i pomognu u razvoju svesti o korišćenju ove vrste vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.