200 kilometara na sat: Potpisan ugovor - brzi vozovi stižu u Srbiju

Građani Srbije uskoro će se voziti brzim vozovima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA, SHEPHERD ZHOU
Ilustracija: EPA, SHEPHERD ZHOU

Momirović za B92.net: Brzi vozovi ove, obilaznica do Bubanj potoka sledeće godine

Naime, ugovor o nabavci tri elektro-motorna voza za brzine od 200 kilometara na sat potpisali su danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor prodaje za Centralnu i Istočnu Evropu kompanije Štadler Željko Davidović.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid, pomoćnica ministra za železnički sektor Anita Dimoski i vršitelj dužnosti direktora kompanije Srbijavoz Jugoslav Jović.

"Srbija je danas prvi put u svojoj istoriji nabavila vozove za brzine do 200 kilometara na sat, koji su namenjeni za putnički saobraćaj na pruzi za velike brzine Beograd - Novi Sad - Subotica", izjavio je ministar Momirović.

Koliko koštaju?

On je naveo da su tri elektro-voza nabavljena po ceni od oko 62,2 miliona evra.

"Jedini ponuđač koji je dostavio ponudu bio je renomirani švajcarski proizvođač Štadler, sa ponuđenom cenom od 62.197.200 evra sa PDV-om", rekao je Momirović.

Kazao je i da je cena tri ugovorena brza voza bila nešto veća u odnosu na procenjenu iz javne nabavke zato što su u cenu od 62,2 miliona evra uključeni i dodatni troškovi. Odgovarajući na pitanje novinara zašto je cena veća, kada je javnom nabavkom bila predviđena okvirna cena od 50 miliona evra, Momirović je rekao da cena iz ugovora uključuje brojne komponente vezano za specijalne alate, dokumentaciju, testiranje, homologaciju softvera, kao i održavanje.

Istakao je da je nabavka sprovedena u otvorenom postupku u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

"Imali smo samo jednog ponuđača. Dosta sam energije uložio i ja i ljudi iz ministarstva da bi što više kompanija širom sveta animirali da se prijave na ovu javnu nabavku i imao sam uverenja da je veliki broj kompanija zainteresovan. Međutim, kada smo došli do samog podnošenja ponude, ostala je samo jedna kompanija, na našu sreću to je bio Štadler, koja je možda i najbolja svetska kompanija i cena je bila ova", rekao je Momirović.

Dodaje da bi cena verovatno bila niža da je lično pregovarao, ali to, ističe, ne bi bilo u skladu sa zakonom. Momirović kaže da je ipak zadovoljan poslom koji su postigli, jer će, ističe, Srbija imati najkvalitetnije vozove sa realno dobrim cenama.

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ
Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Kako će izgledati?

Radi se, objašnjava, o tri najsavremenije, dvospratne elektromotorne garniture, izuzetnog komfora, koje nose oznaku Štadler JIŠ 200.

"Ovo su najsavremeniji evropski vozovi, odličnih performansi, predivnog dizajna, udobni, a ukupan kapacitet sedišta je 316, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću. WI-FI internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta, mini-bar...samo su neke od pogodnosti koje će biti na raspolaganju putnicima", naveo je Momirović.

Vozovi će saobraćati na brzoj pruzi Beograd -– Novi Sad, koju trenutno rade ruski i kineski partneri, sa domaćim podizvođačima.

Kada ćemo moći da se vozimo ovom trasom?

Ministar ističe da u skladu sa modelom ugovora iz konkursne dokumentacije, na koji se ponuđač saglasio, zahtevani rok za isporuku prvog voza je 31. oktobar ove godine, a drugog i trećeg 31. decembar.

Nakon potpisivanja ugovora o nabavci tri brza voza sa švajcarskom kompanijom Štadler, Momirović je istakao da će deonica Beograd Centar – Novi Sad biti završena krajem ove godine i dodao da očekuje da će krajem godine početi i prve probne vožnje tim vozovima.

"Očekujem i da već u februaru sledeće godine uspostavimo komercijalnu liniju do Novog Sada", rekao je Momirović.

Takođe, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ovaj potez vozom će se prelaziti za pola sata i po ceni od 1.000 dinara.

Podsetimo, početkom ove godine ministar Momirović kazao je da će pruga od Beograda do Novog Sada, kao prioritetan projekat, biti završena do kraja 2021, te da će do tada, putem tendera, biti nabavljeni i brzi vozovi - oni koji mogu da idu pomenutih 200 kilometara na čas.

"Prve brze vozove Štadler očekujemo do kraja godine, a testiranje same brze pruge za saobraćaj po završetku njenih radova traje okvirno do dva meseca", rekao je nedavno ministar Momirović za naš portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu