Petrov tajm-aut - Eurobasket 2022 -

Legendarni Nemac za B92.net: Kako je bilo sa Bodirogom? Lako, samo mu daj loptu

Patrik Femerling, proslavljeni nemački košarkaš, govorio je o Evropskom prvenstvu i prijatelju Dejanu Bodirogi koji je postavljen za predsednika Evrolige.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia/AFP PHOTO / KOCA SULEJMANOVIC
Foto: Profimedia/AFP PHOTO / KOCA SULEJMANOVIC

Femerling je 2003. godine osvojio Evroligu sa Barselonom, a saigrač mu je bio Dejan Bodiroga koji je nedavno proglašen za predsednika elitnog evropskog klupskog košarkaškog takmičenja.

"Nismo pričali ali sam srećan što konačno ima posao (smeh). Veoma dobar posao, mislim da je veoma važno što je došao on na tu poziciju kao lider, neko ko je igrao košarku na najvišem nivou i video sve kao igrač. Zna i kako funkcioniše politička situacija, i mnogo je bitno što je Bodiroga došao. Nadam se da će uspeti i da pronađe neko rešenje između Evrolige i FIBA, kako bi košarka bila bolja za sve", rekao je Femerling za B92.net.

Na pitanje da li veruje da li je moguć dogovor između FIBA i Evrolige, Nemac je rekao:

"Nadam se... Proizvod je dobar, evropska košarka je nešto fantastično i stalno napreduje. Janis je dva puta bio MVP u NBA, Jokić isto, Dončić je neverovatan... Ako hoćemo i dalje da promovišemo evropsku košarku na najbolji način, moraju da budu na istoj strani"
.

Foto: Profimedia/Swen Pförtner/dpa
Foto: Profimedia/Swen Pförtner/dpa

Popularni Bodibond nema mnogo iskustva u funkcionerskim vodama, osim kratkog perioda boravka u Košarkaškom savezu Srbije.

"Bio je u KSS, što je takođe mnogo težak posao koji nosi ogroman pritisak. Poseduje ogromno iskustvo kao veliki igrač, uz to iskustvo rada u KSS mislim da je to važno i da će uspeti da se izbori sa svim velikim očekivanjima i pritiskom na čelu Evrolige, i od igrača, i u pregovorima sa FIBA. Mnogo posla je pred njim".

Pitali smo Femerlinga kako je bilo deliti teren za Bodirogom, na šta je on dao jedini mogući odgovor – lako.

"Bilo je lako (haha). Daj loptu Dejanu i on će uraditi nešto dobro. Bilo je stvarno zabavno, uživao sam kada smo bili saigrači, osvojili smo i Evroligu sa njim, a borili smo se i kada smo bili rivali. Sjajan igrač, sjajan momak i apsolutno zasluženo legenda".

Femerling, koji ima 47 godina, u dugoj karijeri nastupao je za najbolje evroligaške klubove, a osvojio je i dve medalje sa reprezentacijom (bronzu 2002. (SP) i srebro 2005. (EP) godine).

"Srećan sam što Nemačka igra za medalju, mislim da igraju odlično kod kuće i pored svih problema sa povredama koje su imali. Imamo pravi spektakl u Berlinu", rekao je bivši nemački košarkaš.

Femerling ističe da su do završnice turnira došle reprezentacije koje su našle najbolji balans između napada i odbrane, te da zato nema Srbije, Slovenije i Grčke.

"Mislim da ekipe koje se više drže zajedno, koje imaju pravi balans između odbrane i napada, one su u prednosti, jer se ne igra prema NBA pravilima. Nema prostora, drugačija su pravila u odbrani i to se koristi. Tako su i Jokiću i Janisu otežali život, Španija je dovde došla jer je igrala sjajnu timsku košarku".

Proslavljeni nemački košarkaš upitan je da prokomentariše da li je teže biti zvezda i nosilac ekipe kao centar, nego kao bek ili plejmejker.

"U košarci je sve teško... Sada se igra više na snagu, očekivanja su ogromna i zato treba naći tim u koji će zvezda moći da se uklopi. U napadu se uvek ide na glavnog igrača, a treba i dodavati i biti agresivan, i tu se onda gube neke mogućnosti
", zaključio je Nemac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.