Petrov tajm-aut - Eurobasket 2022 -

Hronologija istorijskog uspeha Poljske

Pre samo 14 meseci košarkaši Poljske doživeli su ubedljiv poraz od Slovenije u kvalifikacijama za Olimpijske igre – 112:77.

Izvor: B92
Podeli
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Nešto malo više od godinu dana kasnije, ekipa Igora Miličića napravila je jedno od najvećih iznenađenja Evrobasketa plasmanom u polufinale – i pobedom upravo protiv Slovenije.

Naslovne strane evropskih medija ispunjene su neverovatnom pričom poljskih košarkaša koji su u četvrtfinalu Evropskog prvenstva eliminisali aktuelne evropske šampione.

Do ovog uspeha Poljaci su prošli trnovit put koji je bio pun padova i jako malo uspona, međutim, ovaj uspon, plasman među četiri najbolje ekipe u Evropi, obrisao je sve prethodne neuspehe u poljskoj košarci.

U oktobru 2021. godine desila se promena na klupi crveno-belih. Dugogodišnji selektor Majk Tejlor napustio je reprezentaciju, a umesto njega doveden je hrvatski trener Igor Miličić.

Miličić je uradio potpuno rekonstrukciju stručnog štaba, ali i ekipe, te su u novembarskim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo igrali u podmlađenom sastavu.

Rezultat je izostao, doživeli su poraze od Estonije i Nemačke, ali krenulo se u drugom smeru i Savez je imao puno poverenje u Miličića i saradnike.

Leto 2022. godine biće ključno za nastavak priče, pošto je selektor ubedio Ej Džej Slotera da se vrati u nacionalni tim, dok je i Mateuš Ponitka odlučio da se vrati košarci posle nekoliko meseci pauze.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Ponitka je prošle takmičarske godine igrao za Zenit iz Sankt Peterburga i, zbog rata u Ukrajini, bio je na velikom udaru poljske javnosti.

Mateuš nije, istog trenutka kada je počeo rat, napustio rusku ekipu, ali se posle nekoliko nedelja dogovorio sa upravom kluba i ugovor je raskinut.

Za to vreme dok je i dalje bio član ekipe iz Sankt Peterburga, Ponitka je trpeo veliki pritisak poljske javnosti, pa su se tako našli mnogi da ga kritikuju – počev od legende Marćina Gortata.

Situacija u poljskoj košarci daleko je od idealne, postoje dve struje – ona koju predvode Marćin Gortat i Adam Vačinski, i ona druga u kojoj su Radoslav Piševič (predsednik KS Poljske) i kapiten Ponitka.

Izdržao je Ponitka nalete sa svih strana “što je i dalje član ruskog kluba“, ali ubrzo kada je raskinuo ugovor situacija se smirila. Međutim, malo pre početka turnira desio se novi skandal.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Marsel Ponitka, mlađi rođeni brat kapitena Poljske, optužio je Mateuša da ga je izbacio iz reprezentacije. I, nije bio daleko od istine, pošto je Ponitka stariji u lošem odnosu sa porodicom – zbog žene.

Mateuš je dobio ultimatum od porodice – ili mi ili ona – i po reakciji familije možete da zaključite za koga se odlučio.

“Onda je počela njihova osveta“, otkrio je Ponitka medijima.

Ipak, Mateuš nije želeo da ide protiv brata, ali nije želeo ni sa njim, pa je rekao predsedniku Saveza, selektoru i svima kojima odlučuju da se odluče za jednog.

Odluka je pala starijeg, iskusnijeg i nadasve boljeg košašarkaša, što je Mateuš potvrdio utakmicama na Evropskom prvenstvu.

Ipak, pre Evrobasketa Poljaci su doživeli neuspeh, nisu se plasirali u drugi krug kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i nećemo ih gledati sledeće godine na Mundobasketu.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Mnogi su pomislili da će se Poljaci raspasti u Pragu, nisu im davali velike šanse, baš zbog svog tog raskola koji ih je pratio, a oni su danas, 15. septembra, među četiri najbolje selekcije Evrope.

Kako se to desilo, na to verovatno nemaju odgovor ni oni sami. Sve što se dešavalo ih je očvrsnulo, verovali su u sebe, a na kraju su uz malo sreće došli do ovog neverovatnog uspeha.

Istoj toj reprezentaciji, Srbija je u grupnoj fazi ubacili 52 poena za poluvreme, na kraju su slavili ogromnih +27 (96:69), ali to je sada potpuno nebitno.

U nokaut fazi eliminisali su favorizovanu Ukrajinu, a onda su naišli na ranjenu Sloveniju – i nju pobedili posle fenomenalne utakmice Mateuša Ponitka, Ej Džej Slotera i drugih.

Sada im slede Francuzi i tu im, takođe, niko ne daje šanse, ali svako ko ih otpiše, na čelu sa "Trikolorima", mogao bi da se opeče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.