Petrov tajm-aut - Eurobasket 2022 -

Karter ga preskočio, zbog Bože došao u Limož, a za B92.net kaže: Ovo niko nije očekivao VIDEO

Frederik Vajs, proslavljeni francuski košarkaš, govorio je za B92.net posle pobede Francuske u polufinalu Evropskog prvenstva.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia/AFP PHOTO MIGUEL MEDINA
Foto: Profimedia/AFP PHOTO MIGUEL MEDINA

Vajs, koji se profesionalno košarkom bavio od 1995. do 2011. godine, radi kao stručni konsultant na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu i nije se nadao ubedljivoj pobedi protiv Poljske.

"Niko ovo nije očekivao, to je sigurno. Francuska je igrala jako dobro, a jako sam tužan zbog Poljske jer su oni bolja od ovoga, ali tako je kako je. Francuska je bila jako dobra, igrali smo dobru odbranu, odlično u napadu sve je bilo dobro. Bilo nam je ovo potrebno jer smo dva puta imali mnogo sreće, a sada smo konačno pobedili ubedljivo. Srećni smo, ali smo tužni zbog Poljske", rekao je Vajs za B92.net.

Francuska je jedna od najkonstantnijih reprezentacija u poslednjih nekoliko godina i ta sreća mora da se zasluži.

"U jednom smislu ste u pravu, ali kada protivnički tim ima dva poena prednosti i dva slobodna bacanja i to na dve utakmice, mogu da kažem da smo imali malo sreće", ističe bivši francuski centar.

Nekadašnji francuski reprezentativac ističe da nije video svoju reprezentaciju u finalu, najviše zbog susreta protiv Turske koji je mislio da će "Trikolori" izgubiti.

"Ne! Posle meča sa Turskom, ne. Nije trebalo da dobijemo ni taj meč, pa ne možete da očekujete da uđete u finale. Ali sada smo igrali toliko dobro da sam siguran da ćemo igrati dobro u finalu".

U polufinalu nije bilo reprezentacija sa tri najbolja košarkaša – Srbije (Nikola Jokić), Grčke (Janis Adetokumbo) i Slovenije (Luka Dončić).

"To je ludo, to je stvarno ludo. Svi su očekivali Srbiju, Sloveniju i Grčku ovde, ali te ekipe su već kući. Malo smo tužni zbog toga jer je bolje kada pobeđujete protiv velikih timova, ali to znači da smo imali odličan turnir", iskren je Frederik Vajs.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Na pitanje da li ga Rudi Gober podseća na njega, Vajs je rekao:

"Ne, ne, jer je mnogo veći atleta nego što sam ja bio. Mislim da je Gober najbolji francuski košarkaš ikada. Svi pričaju o Toniju Parkeru kao najboljem, jeste fantastičan igrač, ali kada je Gober na terenu, on menja igru i uvek ima ogroman uticaj kao nijedan drugi francuski košarkaš. Zato je za mene najbolji u istoriji".

Vajs ima jaku povezanost sa balkanskom košarkom, u Limož je došao na poziv Bože Maljkovića, potom mu je trener bio i Duško Ivanović, igrao je i sa Milanom Gurovićem...

"Imao sam mnogo srpskih trenera... Ja sam počeo 1995. da igram za Limož, a Božidar Maljković je tada otišao, ali sam došao zbog njega u Limož, insistirao je da dođem u njegovu ekipu. I rekao mi je kada je odlazio 'jednog dana ćemo biti u istoj ekipi', i to se dogodilo u Unikahi".

"Bio sam visok i brzo sam trčao, bio sam jak, i mislim da je želeo od mene da napravi dobrog igrača. Uživao je da vidi kako mladi igrači napreduju u radu sa njim. Mnogo ga volim iz mnogo razloga, jedan od tih je jer je Limožu doneo titulu prvaka Evrope. On je najbolji trener ikada. Volim i Bogdana Tanjevića isto", dodao je Vajs.

Dva puta zaredom osvojio je FIBA Korać kup, sa dva različita tima, a kod prvog pohoda trener mu je Duško Ivanović.

"Ivanovića isto volim, sjajan trener, srećan sam šta smo uradili zajedno u Limožu. On je lud, sećam se treninga, ustajemo u 7 ujutru, trčimo uz planinu, vraćamo se nazad, tuširanje, doručak i opet na trening u teretanu još dva sata. Ali, na kraju, pobedili smo sa njim",
kaže Vajs.

Sa Unikahom je osvojio Kup pobedivši u finalu Hemofarm.

"Sećam se odlično, naravno. Dobili smo lako (77:47), iako je bilo 30 razlike nije bilo lako, Boža je bio mnogo srećan što smo posle osvojili trofej"
.

Vajs je u Unikahi bio saigrač sa Milanom Gurovićem i to u sezoni nakon što je srpski košarkaš osvojio zlato u Indijanapolisu:

"Nije mnogo o tome pričao, ali smo mnogo pričali ovako, mnogo je dobar i zabavan tip. Pričali smo mnogo o životu ovako, ali o tome nismo"
.

Naravno, Vajs je ostao prepoznatljiv širom sveta zbog zakucavanja Vinsa Kartera na Olimpijskim igrama u Sidneju.

"Milion i 297 hiljada puta... Mnogo, baš mnogo. Ali to je moj život. Mi smo osvojili medalju, ne obazirem se previše na to jer je prošlo 22 godina, vidite me kako izgledam, sigurno ne kao košarkaš".

Vajs je danas sportski komentator na "BeinSportu", dok je na Evrobasketu u svojstvu stručnog konsultanta na "W9".

Za kraj, poznato je da je Vajs imao teške trenutke u životu, o psihičkom zdravlju se generalno malo priča u sportu, te je Francuz ohrabrio sve da kažu kada imaju problem.

"Mnogo treba da se priča o tome i mislim da je to dobro rešenje. Sada u timovima postoje ljudi koje se bave samo time i mogu da vam pomognu, sa njima treba pričati i ništa ne treba da bude sramota. Pričajte šta god da vas muči, ne držite to u sebi, verujte mi znam kako je to",
zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.