Petrov tajm-aut - Eurobasket 2022 -

Mir u glavi, vatra u srcu, vera u sebe

Košarkaška reprezentacija Srbije u nedelju od 18 časova igra protiv Italije u osmini finala Evropskog prvenstva.

Petar TadićIzvor: B92
Podeli
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Srbija je bez poraza završila na prvom mestu grupe D i igraće sa Italijom koja je u grupi C bila četvrta, iza Grčke, Ukrajine i Hrvatske.

Posle Mediolanum Foruma, odnosno Arene u Pragu, takmičenje će biti na jednom mestu – u Berlinu gde su u subotu odigrani prvi mečevim osmine finala, a u nedelju nas očekuju i ostale četiri utakmice.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Pred srpskim košarkašima je ono najvažnije, nokaut faza u kojoj jedan loš dan može da pokvari sve ono dobro što je prethodno urađeno. Otkako su se okupili srpski košarkaši, Svetislav Pešić poziva na oprez, skida pritisak sa igrača, prebacuje na sebe i upozorava – "nemojmo da se puvamo".

To je Kari izjavio posle četvrte pobede u nizu u Pragu i, iako je mnogima postao težak sa ponavljanjem ovakvih ili sličnih izjava, zna što to radi i u pravu je kada poziva na smirenost.

Ne radi to zbog sebe, da bi posle mogao da traži alibi, već time drži na oprezu javnost, a što je najvažnije košarkaše koji ne smeju da pomisle da su nepobedivi posle pet ostvarenih trijumfa.

Zato i ne viđate mnogo izjava srpskih košarkaša, ne znam da li je jedan kolega imao intervju 1-na-1 sa reprezentativcem od 1. septembra, a takođe zato i nema izjava nijednog igrača pred duel sa Italijom.

U subotu smo posetili trening Srbije, potom pričali sa Pešićem očekivavši da ćemo posle toga dobiti i kratke izjave nekih košarkaša, međutim, to se nije dogodilo.

Sa profesionalne strane si razočaran, pošto si došao zbog njih, ne samo na trening, već u Berlin da pratiš reprezentaciju, ali ako je to cena koja treba da se plati za uspeh – ne mora niko da priča do kraja turnira, samo da se uzme medalja.

Kada je reč o Italijanima, reprezentacija dobro poznata srpskim košarkašima i na neki način dužnik zbog eliminacije u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

"Azuri" su atipična selekcija, igraju bez klasičnog centra, non-stop u kontaktu i to smo mogli da vidimo na pripremnom turniru u Hamburgu. Imali smo dvocifren zaostatak, ali smo u četvrtoj deonici preokrenuli.

Najviše pažnje treba obratiti na Simonea Fontekija koji je novi lider reprezentacije. Košarkaš Jute Džez igra odličan turnir, konstantno je među najefikasnijim igračima i pred Kalinićem i Lučićem je ozbiljan izazov.

Pred početak meča je selektor Italije Đanmarko Poceko bio pun poštovanja i lepih reči...

"Mnogo poštujemo Srbiju. Kao što znate, proveo sam dve sezone u Cedeviti u Zagrebu, rođen sam u Trstu, tako da sam stalno gledao jugoslovensko prvenstvo kada sam bio mali. Odrastao sam pored Paspalja, Đorđevića i verovatno najboljeg Danilovića. To je najbolja osoba koju sam upoznao u svom životu. On je bio "zver" i sjajna osoba u isto vreme. Pokušaćemo da vas pobedimo",
rekao je Poceko.

Pored toga što nam je selektor Srbije rekao da se smirimo, iako se maksimalno trudimo da ne dižemo tenziju, pred ovaj susret je istakao da ekipu očekuje sličan susret kao u Hamburgu:

"Znamo da je ta utakmica, kao i sve ovde, zahtevna. To je samo jedna utakmica i sve je moguće. Pripremamo se da to što je moguće, da bude na našoj strani. Međtuim, znamo sa kim igramo. Jedna fantastična, uigrana ekipa sa novim trenerom, veoma motivisana. Već smo imali sa njima iskustvo u Hamburgu. To je bila utakmica kakvu očekujemo i sutra. Agresivna, oni su pokazali kvalitet. Mi smo uspeli tu utakmicu da dobijemo zahvaljujući velikom moralu koji smo pokazali. Nije nam to bila najbolja utakmica na pripremama, ali smo od minus 15 uspeli da se vratimo zahvaljujući pre svega velikoj želji. Odigrali smo odbranu na visokom nivou. To će isto biti i sutra. Teško da mogu da se dese dve iste utakmice, a ja se nadam da će na kraju biti isto i na tome radimo. Tražimo apsolutnu mirnoću unutar ekipe", rekao je Pešić i dodao da "azuri" imaju balans između odbrane i napada i da moramo odigrati izvanredan meč kako bismo pobedili.

Zato, kao što bi Sale Đorđević rekao: "Mir u glavi, vatra u srcu, vera u sebe".

Utakmica se igra u 18 časova, a pobednik će u četvrtfinalu igrati protiv Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.