Skener - Eurobasket 2022 -

Ko je sad favorit Evrobasketa?

Ispali su Srbija, Litvanija, Turska, Hrvatska... Ko je sad favorit na Evrobasketu?

Izvor: B92
Podeli
Foto: FIBA.com
Foto: FIBA.com

Stigli smo do četvrtfinala Evropskog prvenstva u kojem ćemo gledati nekoliko neočekivanih parova.

Tu su, pre svih, favoriti od pre početka turnira – Slovenija i Grčka, potom domaćin Nemačka, Francuska i Italija, potcenjena Španija, te iznenađenja Finska i Poljska.

13. sept: Utorak:
17.15 Španija – Finska
20.30 Nemačka – Grčka

S obzirom da ono što smo do sada mogli da vidimo, u finalu bi, bar na napiru, trebalo da gledamo Grke i Slovence.

Janis Adetokumbo i Luka Dončić su nadmoćni protiv svih rivala, a iako ima oscilacija, što je i očekivano, trenutno deluju kao najozboljniji kandidati za zlato.

Međutim, Grke u četvrtfinalu čeka vrlo teška prepreka, domaća Nemačka ima nekoliko jakih aduta. Ne samo u vidu odličnog tima predvođenog Denisom Šruderom.

Tu je i uvek bitan faktor domaćeg parketa, a s obzirom na to šta smo sve gledali u prethodnih 13 dana, ni sudije neće imati malu ulogu.

14.sept: Sreda:
17.15 Francuska – Italija
20.30 Slovenija – Poljska

Zanimljiv je i drugi četvrtfinalni par. Špance niko nije video kao kandidate za medalju, s obzirom na "skroman roster". Ipak, pokazali su da iskustvo i tradicija nekad znače i više nego talenat i korak po korak sada su favoriti za plasman u polufinale.

Ipak, ne smeju tako lako pristupiti duelu sa sledećim rivalom jer Finci, iako u svom sastavu imaju samo jednu "superzvezdu", pokazali su da je to dovoljno da se savlada favorit.

Lauri Markanen je opet pokazao da je klasa za sebe sa 43 poena protiv Hrvatske, a neće biti lako ni Špancima da ga obuzdaju, posebno što ima više nego opasnu podršku.

Što se tiče Slovenaca, oni bi trebalo da imaju lagan posao u ovoj rundi, jer ih čeka Poljska koja ni u grupnoj fazi nije bila preterano ubedljiva.

Foto: FIBA.com
Foto: FIBA.com

Osmina finala: Nedelja:
Ukrajina – Poljska 86:94
Finska – Hrvatska 94:86
Srbija – Italija 86:94
Grčka – Češka 94:88

Ali, neće biti lako slovenačkom timu u polufinalu jer ih čeka bolji iz duela između Francuske i Italije. "Gali" su preživeli Litvance, a u sastavu imaju igrače sposobne da odgovore na sve što Dončić uradi.

S druge strane, Italijani su pobedom nad Srbijom pokazali da su sposobni da pobede bilo koga pa čak i da osvoje zlato, naravno, ako ih šut za tri poena bude služio bar upola dobro kao protiv "orlova".

Nažalost, Srbija je ispala mnogo ranije nego što smo se nadali, ali ljubitelji košarke neće očajavati.

Čeka nas sjajna završnica Evrobasketa i još sigurno sedam fenomenalnih utakmica punih naboja (ako ne računamo meč za treće mesto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.