Skener - Eurobasket 2022 -

Imaju li Francuzi rešenje za Ponitku, da li je Nemačka dorasla Skariolu?

Ostala su još četiri tima na Evrobasketu – Nemačka, Španija, Francuska i Poljska bore za za plasman u finale.

Izvor: B92
Podeli
Foto: FIBA.com
Foto: FIBA.com

Polufinalni dueli na programu su ovog petka, a sastaju se Poljska – Francuska od 17.15 i Nemačka – Španija od 20.30.

Poljska je najveće iznenađenje šampionata, a u četvrtfinalu je eliminisala sada već bivšeg šampiona Sloveniju.

Ovo je prvi put u poslednjih 50 godina da su Poljaci stigli do polufinala, dok su Francuzi na putu do ove runde "preživeli" nekoliko trilera.

S obzirom na ono što smo gledali u prethodnih 16 dana na EP, ključni duel ovog meča biće između Mateuša Ponitke i Terija Tarpija.

Ponitka igra turnir karijere sa prosekom od 15 poena, 6,9 asistencija i 6,4 skokova, a Slovence je srušio tripl-dablom, tek trećim u istoriji šampionata.

Iako će igru Francuske nositi NBA zvezde Evan Furnije i Rudi Gober, "iks-faktor" za "trikolore" bi zbog Ponitke trebalo da bude neopevani heroj dosadašnjeg dela šampionata.

U pitanju je specijalista za odbranu Teri Tarpi, čiji se doprinos pobedama Francuske ne vidi u statističkim kolonama. U četvrtinalu je odradio veliki posao nad Simoneom Fontekiom, pa će sličnu ulogu imati i sada.

Biće zanimljivo i u reketu gde će Aleksander Balcerovski morati da odigra utakmicu života kako bi neutralisao jednog od najboljih NBA centara Gobera.

A u večernjem terminu nas čeka poslastica, duel dva tima koja su pokazala najviše u dosadašnjem delu takmičenja.

Iako ih niko nije očekivao u borbi za medalju, Nemačka i Španija su se u međuvremenu istakli kao glavni pretendenti na zlato.

Nemci su nošeni domaćim terenom podizali formu od prve utakmice i sada predstavljaju jednu od najkompaktnijih ekipa na turniru.

Vrhunac je bila impresivna pobeda nad favorizovanom Grčkom u četvrtfinalu sa ubedljivih 107:96.

S druge strane, Španci su na EP stigli sa timom koji je na papiru verovatno njihov najslabiji sastav u ovom veku.

Međutim, Serđo Skariolo je još jednom pokazao da je košarkaški velemajstor jer su Španci zahvaljujući njegovim veštinama redom dobijali Turke, Litvance i Fince.

Što se tiče ključnih duela, sve oči biće uprte u sjajnog nemačkog šutera Franca Vagnera (51,5 odsto za tri) i čoveka koji će pokušati da ga zaustavi Ćabija Lopes-Arosteguija.

Igru Nemačke će, naravno, vrlo motivisani lider tima Denis Šruder, koji je bio nezaustavljiv protiv Grčke sa 26 poena i 8 asistencija.

Naravno, Španci će se najviše oslanjati na svoj centarski tandem, braću Ernangomes koji zajedno prosečno beleže 28,6 poena i 12,4 skokova po utakmici.

Oni će biti veliki izazov za Danijela Tajsa koji će morati da obrati pažnju na faulove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.