Skener - Eurobasket 2022 -

Pomračenje šampiona i francuski matriks

Buran dan na Evropskom prvenstvu u kom smo videli eliminaciju aktuelnih šampiona i novu spektakularnu pobedu Francuske.

Izvor: B92
Podeli
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Posle Srbije i Grčke, sa Evropskog prvenstva eliminisana je i Slovenija, i to od protivnika, uz Finsku, najmanjeg renomea i tradicije u četvrtfinalu.

Poljaci, predvođeni sjajnim hrvatskim selektorom Igorom Miličićem, ušli su puni samopouzdanja, onako kako treba da izgleda ekipa koja nema šta da izgubi.

Gledali smo rafalnu paljbu Poljaka u prvih dvadeset minuta, Ponitka, Sloter i drugovi pogađali su iz svih pozicija, dok je Slovenija tonula iz minuta u minut.

Luka Dončić igrao je povređen i to se videlo od starta utakmice, ali je i pored toga provodio većinu vremena na terenu. Mučili su se Slovenci i odigrali jedno od najlošijih poluvremena u poslednjih nekoliko godina.

Čak 58 primljenih poena, datih 39 i eliminacija nikada nije izgledala bliže. Ali, ipak su oni evropski šampioni i očekivala se reakcija.

To se i dogodilo u trećoj četvrtini, samo malo ko je pomislio da će se Poljska raspati, toliko da je na kraju četvrtine samo +1, 63:64.

Izabranici Aleksandra Sekulića vratili su se “k’o dlanom o dlan“ i preuzeli inicijativu. Međutim, utisak je, možda zvuči glupo kada se napiše, ali kao da su prebrzo preokrenuli, pošto je Poljski ostalo još deset minuta da se konsoliduju.

I uspeli su u tome. Ej Džej Sloter pogodio je važnu trojku za -1, 73:74, i od tog trenutka vodenica je ponovo prešla na stranu Poljaka.

Ključnu ulogu u završnici odigrao je neverovatni Mateuš Ponitka, koji je na kraju postao tek treći košarkaš koji je ostvario tripl-dabl (26 poena, 16 skokova, 10 asistencija).

Nije Slovenija bila kompletna, falio je Zoran Dragić, Luka Dončić nije bio na 100 odsto, a i Majk Tobi je tokom turnira imao problema sa stopalom.

Ali, kada bismo krenuli da gledamo tako svaku reprezentaciju, pa svi su imali problema, počev od Srbije. Bili su veliki favoriti, nisu pobedili i doživeli su jedan od najtežih poraza u novijoj istoriji.

Pre ovog susreta videli smo spektakularni okršaj između Francuska i Italije.

Dve utakmice nokaut faze odigrali su košarkaški reprezentativci Francuske i obe su dobili posle neverovatnog raspleta i još veće sreće u poslednjim sekundama.

U osmini finala bili su "na konopcima", Turska je imala sve u svojim rukama – +2, dva slobodna bacanja i loptu sa strane (zbog nesportske).

Kako se to završilo znate, Džedi Osman promašio je oba slobodna bacanja, potom su kod izvođenja sa strane izgubili loptu, a, kako to biva, na kraju su primili koš.

Momentum je prešao na stranu “Trikolora“ i u dodatnih pet minuta slomili su otpor indisponiranih turskih košarkaša.

Na ovakvim turnirima jednom vas pogleda takva sreća, barem bi tako trebalo, ali Francuzi su u nekom svom matriksu u Berlinu.

U četvrtfinalu protiv Italije viđena je skoro pa preslikana situacija, s tim što je razlika bila u tome da Italijani nisu imali posed nakon dva slobodna bacanja.

Ali, ovako je išlo – rezultat je, baš kao u duelu protiv Turske, bio 77:75, Fontekio je imao dva slobodna bacanja i šansu da utakmicu odvede na dva poseda razlike.

Epilog? Najbolji igrač Italije promašio je oba slobodna bacanja, a Francuska je potom pogotkom Tomasa Ertela izborila produžetak.

Ponovo je trenutak utakmice prešao na stranu Francuske i na gotovo isti način izabranici Vensana Kolea našli su se u polufinalu Evrobasketa.

“Najbolji košarkaši su promašili bacanja u oba meča, imali smo sreće“, bio je iskren Geršon Jabusele posle plasmana među četiri najbolje selekcije.

Obično se kaže da kada neko pobeđuje na ovakav način, uz veliku dozu sreće, na kraju i osvoji Šampionat. Francuska je na dva koraka do tog uspeha i videćemo kako će se dalje razvijati situacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.