Skener - Eurobasket 2022 -

Srbija na skeneru B92.net: Nikola, dobro došao nazad

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Poljsku i grupnu fazu Evrobasketa završila maksimalnim učinkom – 5/5.

Petar TadićIzvor: B92
Podeli
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Još jedna rutinska utakmica za "Orlove" na Evrobasketu, srpski košarkaši odradili su teži trening i spremni dočekuju nokaut fazu Evropskog prvenstva.

Glavni utisak sa utakmice je – koliko nam je samo falio Nikola Milutinov protiv u prve četiri utakmice. Nije kao da nismo do sada pobeđivali dvocifrenom razlikom, ali igra Srbije sa Milutinovom izgleda fenomenalno. Takođe, Dejan Davidovac odigrao je najbolju utakmicu na turniru, što je od velike važnosti za ovaj tim.

Vasilije Micić – Bio je raspoložen za kreiranje, odlično je pronalazio saigrače i imao je čak pet asistencija u prvoj deonici. Nije forsirao, igrao je koliko je potrebno u prvom periodu. U drugom poluvremenu se razigrao, bio je možda i najbolji igrač na terenu sa 12 poena i devet asistencija.

Ognjen Jaramaz – Ušao je u startnu postavu umesto povređenog Nedovića i rovitog Marinkovića i vidi se da prija takva uloga, uloga startnog beka. Potom je vreme malo provodio i na pleju, dok je Vasa odmarao, i bio je izuzetno dobar.

Marko Gudurić – Uveo je sebe u utakmicu sa rutinskim prodom kroz srce reketa. Ponovo je imao jednu-dve situacije kada je fintirao, umesto šutirao, ali nije grešio, šutnuo je dva puta, pogodio oba i odigrao solidno poluvreme. Gudurić je krenuo u startnoj postavi umesto Jaramaza u 3/4 i bio je dobar. Iznervirao se posle promašenog zicera, ali je potom isporučio, te je 3/4 završio sa deset poena, tri asistencije, dve ukradene lopte...

Vanja Marinković – Odigrao je nekoliko minuta u četvrtoj četvrtini, čisto da oseti parket posle nekoliko dana pauze.

Dejan Davidovac – Nešto ranije ušao je Davidovac na parkret, pošto su Kalinić i Lučić često znali da igraju svih deset minuta prve četvrtine. Dobio je drugačiju ulogu, ulogu u kojoj se više pita u napadu i vidi se da mu prija. Igrao je ono svoje, asistirao, pogađao, to je Davidovac koji je potreban Srbiji - sa ovakvom ulogom.

Foto: Sofascore
Foto: Sofascore

Nikola Kalinić – Promašio je prvi šut na utakmici, ali odmah po sledećem (šutu) vidi se koliko uživa u ulozi koju je dobio. Šutnuo je iz driblinga, preko ruke, i pogodio. Odigao je odlično u nastavku i ponovo je bio dvocifren,

Vladimir Lućić – Odigrao je devet minuta prve četvrtine i odradio je dobar posao. Odbrana, u napadu uvek aktivan u kretnjama. Nešto tiša utakmica Lučića, ali nije bilo potrebe više da povuče.

Marko Jagodić-Kuridža – Kuridža ponovo dobar, ne iskače iz svoje uloge, u odbrani "tuče", u napadu šta mu se da i perfektno obavlja ulogu.

Dušan Ristić – Igrao je malo u završnici.

Nikola Milutinov – Prve minute na Evrobasketu dobio je krajem prve četvrtine. Odmah je i poentirao na asistenciju Micića. Kao da nije bio van tima, odmah je pravio razliku na terenu i vidi se koliko Srbija sa njim dobija drugu dimenziju u odnosu na prethodan period kada su Kuridža i Ristić odmarali Jokića. Za devet minuta čak 10 poena, dobro došao nazad Nikola! Dominirao je i u nastavku, te je pravo uživanje bilo videti ga nazad.

Nikola Jokić – Po pravilu Nikola Jokić otvara sjajno utakmice. Tako je bilo u sve četiri utakmice u Pragu, a bilo je i na poslednjoj. Bez promašaj iz igre (4/4), uz dva skoka, asistenciju, ukradenu loptu... U drugoj četvrtini nije igrao mnogo, nekih četiri minuta, pogodio je trojku i na poluvreme je otišao perfektan (13 poena, 5/5 iz igre). Nije forsirao u nastavku, u četvrtoj četvrtini nije ulazio u igru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.