Petrov tajm-aut - Eurobasket 2022 -

"U Srbiji su košarkaši bogovi, mene u Italiji gledaju kao klovna" VIDEO

Đanmarko Poceko bio je veoma raspoložen za razgovor sa medijima pred utakmicu protiv Francuske u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

Izvor: B92
Podeli
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Reporter B92.net na Evrobasketu – Petar Tadić

Italijanski selektor odgovarao je više od deset minuta na pitanja na engleskom i otkrio je mnoge stvari, ali pre svega obratio se na našem jeziku srpskim novinarima.

"Dobar dan, kako ste vi? Samo ovo znam o srpskom, ja ne znam da pričam srpski, razumem malo!", rekao je italijanski selektor i nasmejao sve u prostoriji.

Posle utakmice Poceko je zagrlio srpske košarkaše, a na konferenciji je objasnio zašto je to uradio,

"Izgubili smo u Hamburgu, bili su tada mnogo fini prema meni. Volim ih mnogo. Ali ako izgubite ili pobedite morate da ukažete poštovanje. Znam srpske igrače, znam da jako vole košarku i znam da su bili jako frustrirani i hteo sam da ih ispoštujem", rekao je Poceko i nastavio:

"Znam i Predraga Danilovića koji je najbolja osoba koju poznajem u životu, zagrlio sam ga na kraju... Ovo je košarka, možete da pobesnite, da vrištite na sudiju, a na kraju morate da pružite ruku rivalu. To je razlika između života i sporta, kada je sve gotovo morate da pokažete poštovanje. Pogledajte boks ili MMA, oni se tuku, a na kraju se zagrle. Možete da budete veliki rivali, ali na kraju da pokažete poštovanje".

Poceko je posle utakmice dao kartici italijanskim košarkašima, a kako nam je otkrio Marko Spisu, potrošili su oko 700 evra.

"Prvi put sam im dao karticu u Sasariju i u tri ujutru sam dobio poziv od Marka (Spisu) na koji nisam odgovorio jer sam spavao. Ujutru sam se probudio i toliko su bili besni jer sam im dao karticu, a nisam dao dobar pin. Sada me je opet Marko zvao i rekao: Je***e, opet si nam dao pogrešan pin", rekao je Poceko i počeo da se smeje:

"Ali potom su iz drugog puta uspeli. Moja žena me nije zvala, tako da nisu mnogo potrošili", dodao je selektor Italije.

Poceko je isključen u trećoj četvrtini i ostatak je pratio iz svlačionice.

"Čudna priča... Bio sam u svlačionici i doktor je spremao piće za igrače, kako bi se oporavili i imam dobrog prijatelja iz Valensije, radi u Albi, sada je volonter FIBA. Bio je sa mnom, bilo je čudno, gledao sam sa prijateljem meč na TV-u, samo još da sam podigao noge i popio pivo...", kazao je Italijan.

Poceko je potom objasnio grljenje Janisa Adetokumba kada je izašao iz svlačionice.

"Igrali smo sa Srbijom, video sam Adetokumba i samo ga zagrlio. To je bio zagrljaj prijatelja. Kada sam video moje momke posle meča, video sam da su toliko umorni da ne mogu ni da slave".

Otkrio je selektor da se izvinio grčkom košarkašku.

"Video sam ga juče, izvinio sam mu se, ali bio sam toliko srećan što smo dobili meč. Nasmejao se, a onda smo malo razgovarali privatno. Uglavnom ne možete da odvojite igrača od ličnosti, obično je neko sjajna ličnost i kao igrač, a on je izuzetan primer toga".

Đanmarko Poceko rekao je da je pobeda protiv Srbije najveća u istoriji italijanske košarke, a opet "Azuri" se nisu našli na početnoj strani "Gazeto delo Sporta".

"Je li mogu da te stavim kao direktora Gazeto delo Sporta? Kod nas svi vole fudbal, ali mi radimo da pokažemo našoj državi da moraju da nas prate jer će se zabaviti. U Srbiji je drugačije, košarkaši su kao bogovi, u Italiji sam ja klovn", odgovorio je Poceko srpskom novinaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.