Petrov tajm-aut - Eurobasket 2022 -

Stadion kao nijedan drugi – zavirite u Šumarevu kuću FOTO/VIDEO

Sam prilaz stadionu "An der Alten Forstraj" je kao iz bajke. Od izlaska iz javnog prevoza imate oko 10 minuta pešaka i većinu vremena idete kroz šumu.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/Maja Hitij
EPA-EFE/Maja Hitij

Malo slobodnog vremena u Berlinu iskoristili smo za posetu jedinstvenom klubu koji se nalazi u Kepeniku, delu Berlina koji je istorijski i kulturološki jedan od najbogatijih u prestonici Nemačke.

Radi se o Unionu Berlin, klubu koji datira iz 1966. godine, s tim što mu je prethodnik FK Olimpija Oberšenevejde osnovan 1906. godine.

Foto: B92.net/Slikano Huawei P50 pro
Foto: B92.net/Slikano Huawei P50 pro

Stadion "An der Alten Forstraj", poznat još kao Stara šumareva kuća, ima posebnu draž, kapaciteta je svega 22 hiljade, ali je samo 3.617 sedišta, te više od 80 odsto navijača stoji dok gleda utakmicu voljenog kluba.

Stadion je otvoren 1920. godine, na njemu je igrao pomenuti prethodnik Uniona, a od 1966. godine dom je ovog "hipsterskog" kluba.

Foto: B92.net/Slikano Huawei P50 pro
Foto: B92.net/Slikano Huawei P50 pro

Kroz istoriju je tri puta renovaniran (1955, 2000, 2009), a isto toliko puta mu je i proširen kapacitet (1970, 1983. i 2013. godine).

Poslednja modernizacija stadiona započeta je 2008. godine, a zanimljivo da su rekonstrukciju pomogli navijači, njih dve hiljade. Tokom obnove stadiona, Union je igrao na stadionu "Fridrih-Ludvig-Jan-Sportpark", kući su se vratili 2013, a otvaranje je bilo protiv škotskog šampiona Seltika.

Foto: Profimedia/ Prodavnica za navijače odakle može da se izae na stadion
Foto: Profimedia/ Prodavnica za navijače odakle može da se izae na stadion

Tokom Hladnog rata, Union je postao klub za koji se vezala radnička klasa, obični ljudi koji su bili protiv vrhovnih vođa Istočne i Zapadne Nemačke. Od tada datira taj bunt i prati ih sve do dan danas.

Do 2019. godine nikada nisu igrali Bundesligu, a onda su u dvomeču protiv Štutgarta ispisali istoriju kluba posle čega je usledilo veliko slavlje na terenu – scene koje su obišle svet.

Kada je reč o stadionu, malo je falilo da ostanemo bez fotografija, pošto su nam na recepcija kluba objasnili kako nije moguće ući na tribine. Nemci k'o Nemci, postoje zvanične ture obilaska i ne može se tek tako ući.

Ipak, Nemci k'o Nemci, a Srbi k'o Srbi... Nismo se pomirili sa tim i pronašli smo način da zavirimo u ovaj prelepi objekat. Pored stadiona postoji prodavnica za navijače iz koje može da se izađe na stadion.

Dok smo razgledali i kupovali suvenire, samim tim i zamajavali prodavače, kolega (ime poznato redakciji) uspeo je da se prošunja i zaviri na kratko, uslika nekoliko fotografija i snimi na kratko Šumarevu kuću.

Stadion je poznat i po tome što je bio "dnevna soba" navijačima tokom Svetskog prvenstva 2014. koje su Nemci osvojili. Više od 800 sofa bilo je postavljeno unutar stadiona, a utakmice su se pratile na velikom video platnu.

Od 2019. godine, Union je stabilan prvoligaš, a prošle sezone završili su kao sedmoplasirani, te su se po prvi put u istoriji plasirali u Ligu Evrope.

Od srpskih fudbalear za Union je igrao Neven Subotić, pa zanimljivu u zvaničnom "šopu" možete kupiti njegovu autobiografsku knjigu. Trenutno je u klubu Miloš Pantović, momak rođen u Minhenu, koji je nastupao za mlađe selekcije Srbije.

Pored Subotića i Pantovića, dres Uniona nosili su i Božidar Đurković, bivši igrač Spartaka, Vojvodine, OFK Beograda, kao i Petar Divić koji je nastupao u Srbiji za Dinamo Pančevo, Rad, OFK Beograd...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.