Kragujevac - Kultura - B92 Lokal

Dodeljen prvi "Kragujevački slez"

Kragujevačka Osnovna škola "Jovan Popović" prvi je dobitnik priznanja "Kragujevački slez" – za aktivnosti na polju podizanja ekološke svesti sprovođenjem više od deset ekoloških projekata, kao najupečatljiviji doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji Kragujevca u 2022. godini.

Izvor: Glas Šumadije Kragujevac
Podeli
Editorial credit: VladaKg03 / Shutterstock.com
Editorial credit: VladaKg03 / Shutterstock.com

Petočlani žiri odlučio je da se zahvalnice "Kragujevački slez" dodele neformalnom udruženju građana "Viša sila", Predškolskoj ustanovi "Vrabac" i novinaru Miroslavu Jovanoviću za doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji Kragujevca.

"Kragujevački slez" je priznanje pokrenuto sa ciljem da se podstiču zaštita i unapređenje životne sredine na teritoriji Kragujevca kroz isticanje svih subjekata koji aktivno učestvuju u tome. Dodeljuje se za delo ili aktivnost koja predstavlja najupečatljiviji doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji Kragujevca u protekloj godini.

Pod dostignućem se podrazumevaju aktivnosti koje otvaraju ekološke probleme na teritoriji Kragujevca i donose njihova rešenja; pokreću lokalnu zajednicu da uzme učešće u tim rešenjima i ostalim ekološkim akcijama, aktivno učestvuje u očuvanju i zaštiti životne sredine; razvijaju ekološku svest i odgovornost kroz različite forme, kao što su specijalizovani sadržaji za RTV i internet glasila, knjige, naučni i stručni radovi, kao i vođenje ekoloških akcija, sprovođenje projekata, organizovanje predavanja, kulturno-umetničkih i sportskih sadržaja koji afirmišu zaštitu životne sredine i dr.

Ovo priznanje pokrenuto je na inicijativu udruženja PRVI PRVI NA SKALI u partnerstvu sa Prirodno-matematičkim fakultetom, u okviru projekta "Ekologija Kragujevac" koji sufinansira Grad Kragujevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.