Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

"Više od 60 odsto zemljšta je kontaminirano": Ove lokacije su najzagađenije u Kragujevcu VIDEO

Na dvadesetak lokacija u Kragujevcu obavljena je analiza zemljišta i na nekim su pronađeni pseći paraziti u zemlji.

Izvor: B92.net, TV Prva Kragujevac
Podeli
Printscreen/TV Prva
Printscreen/TV Prva

Analize su se radile u naseljima i mestima gde je velika koncentracija ljudi, posebno dece. Njih je radio Institut za javno zdravlje Kragujevac kao što kontrolišu kvalitet vazduha, vode, hrane, tako su kontrolisali i zemljište.

Sve je više kućnih ljubimaca, posebno pasa koji žive u urbanim sredinama. Međutim, sve je i više vlasnika koji očigledno nisu naučili da se o njima staraju na pravi način i da im održavaju higijenu.

"Nadležni su tu da to regulišu, ipak su ove zelene površine namenjene i deci, tako da sve može na neki jednostavniji način da se reši i zaštite od parazita, od psećih izmeta, da svako o svom psu vodi računa, na taj način što će da ponese i kesicu za taj izmet i eto prosto sve za normalne ljude postoji i rešenje", rekla je Kragujevčanka.

"Naši rezultati su u globalu pokazali da je zemljište u Kragujevcu kontaminirano 61 odsto. Međutim, postoje lokacije gde je skoro svaki uzorak bio kontaminiran. To su lokacije oko "Big Fashion-a" i spomen park Šumarice. Takođe, u naselju Aerodrom dve trećine uzoraka je bilo kontinimirano", rekao je Nebojša Ranković, direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Još informacija pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.