Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Postignut kolektivni imunitet: 95 odsto dece vakcinisano u Kragujevcu VIDEO

U poslednje vreme ponovo su se pojavile bolesti poput malih boginja i velikog kašlja. Međutim, što se tiče broja vakcinisane dece, Kragujevčani iz godine u godinu postižu dobre rezultate.

Izvor: B92.net, TV Prva Kragujevac
Podeli
Printscreen/TV Prva
Printscreen/TV Prva

Pedijatri Doma zdravlja Kragujevac obuhvataju 95 odsto vakcinisane dece prethodnih godina, ali i prethodne 2023. godine.

95 odsto dece vakcinisane su od rođenja do školskog uzrasta. Ne samo da su ta deca zaštićena od zaraznih bolesti, već da je postignut i kolektivni imunitet, tako da posredno su zaštićena i deca koja zbog bolesti trenutno ili trajno ne smeju da prime vakcinu.

"Moje dete je upravo napunilo dva meseca i došlo je na red da se vakciniše i mi smo naravno obavili tu dužnost bez ikakvih predrasuda i razmišljanja", rekao je Kragujevčanin.

"Obuhvat imunizacijom je zadovoljavajući, naravno uvek težimo više jer je to imperativ rada pedijatrijske službe, je nastao kao rezultat prvenstveno dostupnosti naše pedijatrijske službe pacijentima, teritorijalne dostupnosti jer imamo četiri objekta u gradu, a zatim i vremenske dostupnosti koja daje mogućnost roditelju deteta da u razgovoru sa medicinskom, odnosno pedijatrijskom sestrom, dogovori vreme dolaska deteta da primi odgovarajuću vakcinu", rekla je Mirjana Ilić, načelnica službe za zaštitu školske dece DZK Kragujevac.

Kako navodi, vrlo bitno i značajno je poverenje roditelja i dece koje imaju poverenja u njih.

"Poverenje koje smo gradili i dalje gradimo, u pravcu informisanja roditelja o značaju imunizacije, o tome šta su vakcine, kako deluju, da probudimo svest naših roditelja na viši nivo i da imaju onaj stepen odgovornosti, da odazivom na imunizaciju i primanjem vakcine njihovo dete treba da bude zdravo, a samim tim da imaju odgovornost upravo i za onu drugu decu iz neposrednog okruženja koja iz posebnih razloga ne mogu da prime vakcinu", rekla je Ilić.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.