Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Gradi se još jedan vrtić za 270 mališana: Položen kamen temeljac u Kragujevcu

Radovi na izgradnji novog vrtića kapaciteta 270 mesta počeli su danas u kragujevačkom naselju Erdeč, što će doprineti smanjenju liste čekanja za upis u predškolsku ustanovu PU "Đurđevdan".

Izvor: Tanjug Kragujevac
Podeli
TANJUG/ Ministarstvo prosvete/ bg
TANJUG/ Ministarstvo prosvete/ bg

Kamen temeljac za izgradnju novog vrtića svečano su postavili ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović, predsednik Skupštine grada Kragujevca Ivica Momčilović, član Gradskog veća za obrazovanje Dušan Aleksić i član Privremenog organa grada Kragujevca Miroslav Petrašinović.

Novi vrtić prostiraće se na površini od 1700 metara kvadratnih, a sredstva za izgradnju oko 200 miliona dinara obezbedilo je Ministarstvo prosvete kroz Projekat "Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje" koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je cilj Vlade Srbije i Ministarstva prosvete, da se izgradnjom vrtića i obezbedi da obuhvat dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem bude potpun, da uslovi u vrtićima budu najbolji za odrastanje, učenje i rad.

"Ministarstvo ulaže 48 miliona evra u izgradnju 23 vrtića u 23 lokalne samouprave širom Srbije. Ono što dobijamo za rezultat ovog ulaganja jesu 11.000 novih mesta za prijem mališana u predškolske ustanove širom Srbije", rekla je ministarka.

Ona je naglasila da se pored ulaganja u povećanje kapaciteta predškolskih ustanova, ulaže i u kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

"Verujemo da je to osnova za uspešnu budućnost, a posebno radimo na jačanju saradnje između naših ustanova i roditelja. Ova saradnja je veoma važna i u najboljem interesu svakog deteta, a značajna je i za jačanje i unapređivanje roditeljskih veština“, kazala je ministarka.

Ona je dodala da je poseban akcenat stavljen na animiranju romske populacije za upis dece predškolske programe.

"Ministarstvo prosvete putem ovog Projekata, a u saradnji sa Gradskom upravom, obe predškolske ustanove iz Kragujevca i nevladinom organizacijom 'Romanipen', pripremilo je posebne fleksibilne poludnevne programe za decu iz ove populacije i obezbedilo podršku romskim porodicama, ne samo u pogledu vaspitanja i upisa dece u vrtiće, već i šire. Rezultat ovih naših zajedničkih aktivnosti je 120 dece iz romske populacije koji pohađaju fleksibilne programe od 4 sata 2 do 3 puta nedeljno i 40-oro mališana koji pohađaju celodnevne programe", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je poručila da je briga o mladim naraštajima zadatak svih nas - i vlade i lokalne samouprave i svakog od nas pojedinačno.

"Naše aktivnosti u pogledu obezbeđivanja boljih uslova za razvoj, učenje, odrastanje mladih moraju biti sinhronizovane, moraju biti partnerske, moraju da vode ka istom cilju. Upravo takve su bile aktivnosti sa upravom grada Kragujevca i zato danas polaganjem kamena temeljca postavljamo sebi novi cilj – a to je završetak novog vrtića u Kragujevcu, u Erdeču za sedam meseci", rekla je ministarka.

Predstavnici grada Kragujevca, predsednik Skupštine grada Kragujevca Ivica Momčilović, član Gradskog veća za obrazovanje Dušan Aleksić i član Privremenog organa grada Kragujevca Miroslav Petrašinović istakli posvećenost lokalne samouprave da stvara okruženje u kojima će deca imati se uslove za bezbedno i srećno odrastanje i smanjuje liste čekanja za upis dece u predškolske ustanove.

Projekat "Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje", posvećen je povećanju kapaciteta predškolskih ustanova širom Srbije za 11.000 novih mesta, kao i unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz uvođenje Novih osnova programa, kroz edukaciju stručnih kadrova, mentorsku podršku i obuke za vaspitače. Bitan aspekt programa je i inkluzija dece od najranijeg uzrasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.