Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Gradonačelnik Kragujevca: Očekuje nas mnogo novih projekata

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić poručio je da u 2021. godini taj grad očekuje mnogo novih, ali i već pokrenutih projekata, infrastrukurnih radova i da je uveren da će grad krenuti napred putem razvoja u skladu sa planom Srbija 2020 - 2025.

Izvor: B92.net, Infokg.rs Kragujevac
Podeli
Foto: Grad Kragujevac
Foto: Grad Kragujevac

On je u intervjuu za InfoKG rekao da je njegov mandat nažalost počeo u veoma teškoj i izazovnoj godini za zbog borbe sa koronavirusom.

"U ovoj godini istakao bih značaj nastavka realizacije kapitalnih projekata u Kragujevcu uz pomoć države - Palata pravde, stanovi za pripadnike Snaga bezbednosti, kao i infrastrukturno opremanje Mind parka. Otvoren je Državni DATA centar u Kragujevcu, koji predstavlja najvažniji infrastrukturni objekat za dalji razvoj grada i Srbije", rekao je on.

Grad je nastavio izgradnju Bloka Voje Radića, a građani su dobili prvu ekološku etažnu garažu u centru Kragujevca, navodi Dašić.

Podsetio je da je asfaltirano više od 100 ulica u gradskim i prigradskim naseljima, dok je u sledećoj godini plan da se asfaltira još toliko. Dašić je naveo da se osim autoindustrije, Kragujevac poziciniorao kao centar IT industrije otvaranjem Državnog DATA centra, a da je svoje kapacitete proširio i na šinsku industriju sa Mind grupom i Siemensom.

"Mnogo je oblasti u kojima mladi, vredni kadrovi mogi da se ostvare. Ono što je najvažnije, 2021. konačno će biti rešen problem aerozagađenja u gradu koji datira iz 1975. godine prelaskom Gradske toplane sa uglja na gas, zahvaljujući sredstvima iz republičkog budžeta u iznosu od 12,5 miliona evra", rekao je on.

Tu je, navodi, i izgradnja Severne obilaznice, a u planu je i izgradnja nove železničke pruge Sobovica – Cerovac, koja će povezati Industrijsku zonu "Sobovica Lužnice" sa železničkim sistemom Srbije.

"Suštinski će se promeniti osnovni uslovi za život u gradu. Trasiran je put i rekao bih da su stvoreni standardi da se Kragujevac afirmiše kao privlačan grad za investitore, a mi ćemo brže i efikasnije da delujemo u tom pravcu".

Komentarišići poskupljenje komunalija u tom gradu, on je naveo da je ta nepopularna odluka ekonomske prirode, te da Kragujevac mora da bude u rangu sa Beogradom i Novim Sadom koji se ubrzano razvijaju, a gde je poreska stopa 0,40 odsto.

"Nemamo vremena da sređujemo gradske finansije godinama, već da prikupimo izvorne prihode, a to je porez, sredstva koja se ponovo kroz investicije vraćaju građanima. Podsetiću vas da cene komunalnih usluga nisu menjane od 2014. godine, a da je za tih šest godina došlo do povećanja inputa kao što su pogonsko gorivo, ulje, energenti, rezervni delovi, kao i sirovine poput hlora i električne energije", rekao je on.

Osnovni zadatak grada je da održi kvalitetnu komunalnu uslugu, pa je kako navodi Dašić, "povećanje cena komunalnih usluga bilo neophodno".

"Sve te nepopularne mere na kraju će se pokazati kao mere odgovornosti ove vlasti prema građanima i budžetu. Siguran sam da će rezultati biti vidljivi na našim ulicama i u našim naseljima već 2021. godine", rekao je on.

Dašić je naveo i da u 2021. godini ne treba očekivati prevremene lokalne izbore.

"Imajuću u vidu da su lokalni izbori održani sredinom 2020. godine, da su Kragujevčani ogromno poverenje dali Srpskoj naprednoj stranci i da tim koji vodi SNS sa svojim partnerima ima stabilnu većinu, zaista mislim da ne treba očekivati prevremene lokalne izbore", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.