Beograd - Kultura - B92 Lokal

Koji se spomenici kulture obnavljaju i uređuju u Beogradu? VIDEO

Osim obnove postojećih spomenika kulture, u Beogradu se realizuju i novi projekti od kulturno-istorijskog značaja.

Izvor: B92.net, TV Prva Beograd
Podeli
Foto: Shuttertock/Sergii Figurnyi
Foto: Shuttertock/Sergii Figurnyi

"Kultura treba da bude u fokusu, jer sve počinje zapravo od kulture i zaštite kulturnog nasleđa", kazala je Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Ona je dodala da čuvati istoriju i tradiciju, ulagati u budućnost i sada, u svakom slučaju vođeno novcem, jer on određuje i to koliko se radi na prostoru grada Beograda.

"Moram priznati da smo mi u prethodnoj godini poprilično radili i zaista se trudili da neke od spomenika kulture koji su bili zapostavljeni decenijema, vratimo nekako u prvobitno stanje", rekla je direktorka.

"Do skoro se nije ni znalo za Kraljevu česmu u Lisičijem potoku. Početkom 1932. godine, društvo za ulepšavanje dedinja, zajedno sa kraljem Aleksandrom, htelo je da podigne jednu Česmu njemu u čast. I sve je to krenulo 1932. godine. Onda je došao Marsej, ubistvo kralja Aleksandra 1934. godine i radovi oko Česme su stali. Međutim, društvo nije stalo i ono se odužilo svom kralju i 1936. godine podiglo ovo jednu izuzetno lepu Česmu", pojasnila je Vučković.

Olivera je kazala da je česma napravljena od crvenog kamena Sijanita.

"Kada su planirali da rade spomenik neznanom junaku na Avali, oni su se prvobitno odlučili za ovaj kamen. Negde oko Bora se nalazio taj kamenolom. Međutim, vrlo brzo su shvatili da tog kamena nema dovoljno. Jedna velika količina kamena je smeštena neposredno blizu Kraljevskog dvora, a druga količina kamena je ostavljena na Avali. I danas jedan od potpornih zidova, kada šetate Avalom, upravo je izgređen od tog crvenog kamena, a Česma je sagređena 1936. godine", zaključila je.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu Prve TV:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.