Beograd - Društvo - B92 Lokal

"Ovo je veliki dan za Beograđane" FOTO

Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević prisustvovao je danas u toplani "Konjarnik" puštanju u rad postrojenja za preuzimanje toplotne energije proizvedene u kompleksu sanitarne deponije "Vinča".

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Beoinfo
Beoinfo

Nikodijević je tom prilikom istakao da je puštanje ovog postrojenja veliki dan za Beograđane.

"Kada smo 2019. godine potpisali ugovor za izgradnju postrojenja za preradu otpada u Vinči, najavili smo brojne prednosti tog projekta za građane, uprkos tome što su mnogi bili skeptični. Ovo je druga faza tog projekta, dok je prva bila otvaranje sanitarne deponije u Vinči i rešavanje višedecenijskog problema za građane Beograda kada je bila u pitanju deponija u Vinči", istakao je Nikodijević.

On je rekao da će prvi put "Beogradske elektrane" početi da koriste obnovljive izvore u snabdevanju toplotnom energijom.

"To je značajno jer smo pokazali da je otpad vredan resurs s obzirom na to da postaje resurs grada, a druga stvar je da počinjemo da koristimo savremene tehnologije i čuvamo životnu sredinu. Takođe, postajemo manje zavisni od uvoza i potrošnje gasa. Sa 56,5 megavata, koje sada dobijamo iz energane u Vinči, u mogućnosti smo da pružimo kvalitetnije snabdevanje grejanjem stanovnicima Vračara, Zvezdare i Voždovca. Takođe, stiču se i mogućnosti za proširenje i nove priključke, pre svega individualnih korisnika. To je jako značajno jer su individualna ložišta najveći zagađivač", izjavio je Nikodijević.

Beoinfo
Beoinfo

Prema njegovim rečima, ovo je samo jedan od projekata planiranih za "Beogradske elektrane", drugi je izgradnja toplodalekovoda o kome dugo priča, a konačno je taj projekat započet.

"Kada se termoelektrana u Obrenovcu poveže na toplanu na Novom Beogradu dobiće se novi benefiti u isporuci toplotne energije, a ceo EKSPO će biti priključen na taj projekat, tako da ćemo pored toplotne moći da isporučujemo i rashladnu energiju jer je sve veća potrošnja električne energije na rashlađivanje. Na taj način će se umnogome smanjiti i potrošnja struje. Imamo veliki potencijal u geotermalnim izvorima, posebno leva obala Dunava, Batajnica, tako da je u planu da radimo i na tim projektima i da u budućnosti "Beogradske elektrane", kao najveći snabdevač toplotne energije na Balkanu, budu tehnološki najopremljenije i najsavremenije, da koriste savremenu tehnologiju koja neće narušavati životnu sredinu, a građanima će omogućiti brojne dobrobiti. Ovo postrojenje trebalo bi građanima da omogući višedecenijsko kvalitetno grejanje. Veoma sam ponosan na ovaj projekat, što se naš grad iz godine u godinu brzo razvija, što koristimo savremene tehnologije i trudimo se da budemo u korak sa savremenim svetom", rekao je Nikodijević i zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji ovako značajnog projekta za budućnost našeg grada.

Vanja Vukić, direktor JKP-a "Beogradske elektrane" je rekao da je danas veliki dan za ovo preduzeće jer se prvi put pušta energija dobijena iz obnovljivih izvora.

"Ovo je prvi put da "Beogradske elektrane" koriste energiju iz obnovljivih izvora iz spalionice u Vinči. Ovo će napraviti prekretnicu u razvoju "Beogradskih elektrana" i nadam se da ćemo u budućnosti sve više energije dobijati iz obnovljivih izvora", rekao je Vukić.

Toplana "Konjarnik" je puštena u rad 1976. godine i njena ukupna instalirana snaga je 311 megavata, dok će preuzimanjem toplotne energije iz spalionice smeća u Vinči ova toplana ubuduće imati dodatnih 56,5 megavata toplotne energije. Iz ovog toplotnog izvora greju se potrošači iz delova opština Vračar, Zvezdara i Voždovac. Vrednost investicije je 23,5 miliona evra.

Događaju je prisustvovala i sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.