Beograd - Društvo - B92 Lokal

Akvatik centar ne menja planove: Uskoro izgradnja novih bazena u Beogradu

Grupi kompanija koju čine firme Andzor inženjering iz Novog Sada, Krip-inženjering, Tesla sistemi, Gicomp iz Beograda i Geosystems iz Čajetine poveren je posao izrade tehničke dokumentacije za izgradnju zatvorenih bazena sa pratećim sadržajima u SRC 11. april na Novom Beogradu.

Izvor: eKapija/I.Ž. Beograd
Podeli
Vein Design Studio/Shutterstock.com
Vein Design Studio/Shutterstock.com

Ugovor je vredan 60 miliona dinara, a projektanti imaju rok od 465 kalendarskih dana da izrade dokumentaciju za objekat koji treba da se gradi na oko 11.000 metara kvadratnih. U okviru budućeg objekta je potrebno isprojektovati dva bazena minimalnih dimenzija 35x21 i 25x21 metar, prenosi eKapija.

Objekat je, kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, planiran za sportske aktivnosti i organizaciju takmičenja u plivanju, sa gledališnim prostorom od 500 mesta.

Mora da sadrži i potreban broj svlačionica, sportsku ambulantu, deo sa spa zonom, igraonicu za decu, lokale, restoran i kafić.

Budući Akvatik centar u Surčinu ne menja planove

Inače, u okviru EXPO kompleksa i Nacionalnog stadiona u planu je i izgradnja sportskog kompleksa za vodene sportove. Predviđeno je da objekat u Surčinu zauzima ukupnu površinu od 10 hektara, kao i da može da primi 4.000 gledalaca.

Budući Akvatik centar, čiju je gradnju najavio ministar finansija Siniša Mali prilikom predstavljanja plana "Skok u budućnost", trebalo bi da bude izgrađen po FINA standardima za svetske vodene sportove, a prema svemu sudeći, za sada, najava njegove gradnje ne utiče na planove za proširenje SRC 11. april.

Odgovor na pitanje da li će najavljena gradnja Akvatik centra u Surčinu uticati na planove za dogradnju SRC 11. april, pokušali smo da dobijemo od Grada Beograda i Službe glavnog urbaniste, ali oni nisu stigli do objavljivanja ovog teksta.

Bez ogovora su ostala i pitanja kada se očekuju tenderi za početak radova, kao i završetak dogradnje ovog sportskog kompleksa.

SRC 11. april širiće se ka Zemunu

Podsetimo, Nacrtom izmena i dopuna PDR za sportski kompleks 11. april između ulica Studentske, Tošin bunar i autoputa E75 predviđeno je da se ovaj kompleks širi ka Zemunu. Površina obuhvaćena izmenama i dopunama plana iznosi oko 12 hektara.

U okviru planiranog sportsko-rekreativnog objekta planiraju se zatvoreni bazeni sa pomoćnim sadržajima (svlačionice, soba za rehabilitaciju), zatim specijalizovani sportski sadržaji (sportski klubovci, sportska ambulanta, fines centar, wellness i spa centar, tereni za padel). U okviru objekta u predviđene su i prostorije za administraciju (sala za konferencije, kancelarije) kao i mašinske i tehničke prostorije.

Takođe, u planu je i fudbalski teren sa tribinama, pomoćni fudbalski teren, mini fudbalski teren i zatvoreni sportski objekat. Takođe u planu je i parking u okviru kog su predviđena dva parking mesta za autobuse.

Ukupno planirana bruto razvijena građevinska površina sportskih objekata i kompleksa iznosi 59.300 metara kvadratnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.