Beograd - Društvo - B92 Lokal

Beograd čeka dva nova mosta: Ove godine počinje gradnja tunela u centru grada VIDEO

Gradnja tunela od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana počeće tokom ove godine, najavio je gradski urbanista Marko Stojčić u Jutru na Prvoj.

Izvor: B92.net, TV Prva Beograd
Podeli
Printscreen/TV Prva
Printscreen/TV Prva

"Već dugo je taj tunel u pripremi, što verovatno skoro svi znaju, više puta je pominjan. Međutim, tek sada su se stvorile okolnosti da stvarno i krenemo sa izgradnjom. On će krenuti u toku godine. Ja sad ne bih da licitiram da li će to biti za pet, šest ili sedam meseci, ali svakako ove godine ćemo krenuti", naveo je Stojčić.

Kako je naveo, radovi će krenuti sa strane 29. novembra, odnosno despota Stefana, u blizini MUP-a.

"Tu će da krene da potanja tunel i izlazi kod Ekonomskog fakulteta, što će reći radovi kreću sa one strane. Puno varijanti je tu proučavano, da li ovako, da li onako. U svakom slučaju, mašinski će biti iskop TBM mašinom ili krticom, na isti način kao što se radi i metro. Na taj način smo za jedno 40 odsto skratili i rokove", rekao je.

Kako navodi, to je važna tema zato što je ideja grada bila da se ne dođe u situaciju da se poruši stari tramvajski most, da se krene u gradnju novog i da se godinama čeka izgradnja, odnosno završetak tunela.

"Najvažnija stvar kod izgradnje Terazijskog tunela, kad govorimo o centru grada, jeste što će smanjiti negde oko 17 odsto broja automobila u samom centru grada, pošto da bi došli s tačke A do tačke B, uvek nekako morate da prođete kroz centar grada, ovako, pravo sa Novog Beograda, ili iz Karađorđeve ulice, ili iz Zemuna, ulazite u tunel i izlazite pravo u 29. novembra", rekao je Stojčić.

Naveo je da će biti vrlo malo izmenjen saobraćaj tokom radova.

"Vrlo malo toga će biti izmenjeno, napravili smo izmene tu malo u zoni Karađorđeve, ali svakako ništa što će uticati značajno na funkcionisanje kako javnog prevoza, tako i običnog kolskog saobraćaja. Promenili smo neke detalje koje podrazumevaju da Gavrila Principa, recimo, ostane prohodna u celosti i da vi potonete ispod Gavrila Principa i uđete, da kažemo, u brdo i izađete dole", objašnjava Stojčić.

Da bi tunel rasteretio saobraćaj, potrebno je da se podigne novi most preko Save umesto starog Savskog mosta.

"Evo i to se sada dešava. Kao što sam rekao, to su sada dve povezane stvari. Gradonačelnik Šapić je insistirao na tome kod svih nas da vodimo računa, da shvatimo, da je to jedan projekat što naravno smo prihvatili kao tako, i tako jeste", rekao je.

"Kao što znate, mi na Novo Beogradskoj strani širimo svaku moguću ulicu. Nedavno je otvoren i kružni tok u Vladimira Popovića, imamo puno, puno intervencija, Zorana Đinđića se širi i pripremamo se za situaciju da prosto nemamo taj most i da posledice ne budu dramatične, već da samo promenite neku naviku i da funkcionišete normalno kako javni prevoz, tako i obični automobili",objasnio je Stojčić.

Celo gostovanje pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.