Beograd - Društvo - B92 Lokal

Potpisana dva važna dokumenta za izgradnju depoa na Makiškom polju

U preduzeću Beogradski metro i voz danas su potpisana dva dokumenta koja su važna za izgradnju depoa na Makiškom polju koji je sastavni deo prve linije Beogradskog metroa, a reč je o Interfejs protokolu i Ugovoru o pružanju usluge.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
fizkes/Shutterstock
fizkes/Shutterstock

Interfejs protokolom se, kako je rečeno, definišu međusobni odnosi između Pauer Čajna koja će izvoditi građevinske radove i Alstoma koji će obezbediti isporuku i ugradnju transportnih sistema - vozova, signalno - telekomunikacionih sistema i koloseka.

Potpisali su ga sekretar Sekretarijata za javni prevoz Grada Beograda Radovan Kremić, direktor JKP „Beogradski metro i voz“ Andreja Mladenović kao naručioci, direktor francuske kompanije Alstom za Srbiju Miodrag Jelisavčić, kao konsultant i Jang Fan ispred kineske kompanije Paure Čajna koja je izvođač radova.

Drugim dokumentom, ugovorom o pružanju usluga Alstom obezbeđuje ulazne podatke i podršku izvođaču građevinskih radova na depou Makiš, kompaniji Pauer Čajna a kroz ovaj ugovor Alstom će pripremiti i dokumentaciju u vezi metro sistema kao celine, koja će biti od značaja najpre za izgradnju depoa, a zatim i za izgradnju cele prve linije metroa.

Ugovor će predstavljati i pripremu za glavni ugovor kroz koji će Alstom izvršiti projektovanje, izgradnju i puštanje u rad transportnih sistema beogradskog metroa.

Ugovor su potpisali sekretar za javni prevoz Grada Beograda Radovan Kremić, direktor preduzeća "Beogradski metro i voz" Andreja Mladenović i direktor za Srbiju kompanije Alstom Miodrag Jelisavčić.

Direktor preduzeća "Beogradski metro i voz" Andreja Mladenović je istakao da je u septembru prošle godine potpisan ugovor sa Pauer Čajnom koji se tiče izgradnje depoa a da je danas potpisan ugovor sa kompanijom Alstom koja će konsultantskim ugovorom priptemiti sve što je neophodno oko početka projektovanja i prvih radova na Makiškom polju.

"Interfejs protokol je pored memoranduma, koji smo ranije zajednio potpisali, prvi dokument kojim ćemo podeliti poslove i odgovornosti u izgradnji depoa i cele linije. 2024. Godina je godina kada ćemo verovatno potpisati istorijski ugovor o izgradnji metroa i na taj način započeti ono što se više od pola veka sanjalo u našem glavnom gradu", rekao je Mladenović.

Dodao je da slede veliki izazovi u izgradnji Beogradskog metroa ali da će oni zajedno sa veoma jakim partnerima biti prevaziđeni i da će započeto biti i završeno.

Prema njegovim rečima, Beogradski metro nije samo projekat Beograda već i cele države Srbije a kako je istakao, najvećim delom se i finansira iz budžeta Srbije.

Jang Fan iz komoanije Pauer Čajna je istakao da se uskoro završava nasipanje depoa na Makišu i ocenio da će danas potpisani dokumenti pomoći da radovi teku neometamo.

Direktor Alstoma za Srbiju Miodrag Jelisavčić je naglasio da je Alstom više od 10 godina uključen u ovaj projekat, da je pred svima koji su uključeni u njegovu realizaicju dosta izazova ali da će oni biti prevaziđeni i izgradnnjom metroa biti poboljšano funncionisanje Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.