Beograd - Društvo - B92 Lokal

Nova autobuska stanica gotova za dva meseca?

Uređenje nove autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu biće završeno za mesec do dva, istakao je predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić.

Izvor: Novosti/Š. Marović Beograd
Podeli
Beoinfo
Beoinfo

Razlog kašnjenja uređenja autobuskog čvorišta jeste nezavršena interna saobraćajnica, za čije radove je zadužen Grad, prenose Novosti.

Radnici trenutno na gradilištu uređuju još jedan parking-prostor i postavljaju nadstrešice na izgrađene dolazne perone. Takođe, popločava se deo koji je ostao da se završi, a i uređuje budući aneks, gde će se prodavati karte do završetka glavne zgrade. Poslednji rokovi za izmeštanje autobuskog saobraćaja iz Savskog amfiteatra bili su početak januara, ali se sve prolongiralo nekoliko meseci.

"Očekivali smo da u januaru sve bude gotovo, ali nažalost, zbog stanja u kom se nalazimo, odnosno Privremenog organa, Direkcija za građevinsko zemljište nije uspela da završi proceduru za propratnu ulicu, koja je sada u toku. Radnici obavljaju radove na terenu, oni nisu stajali na autobuskoj, ali smo svakako očekivali da će saobraćaj biti prebačen ranije. U pitanju je, hajde da kažemo, mesec ili dva, nadam se. Treba da obiđem gradilište ovih dana, pa da vidim šta je preostalo", rekao je šapić.

Podsetimo, ugovor o gradnji autobuske stanice u Bloku 42 između Beogradske autobuske stanice i Grada potpisan je 2017. Kamen temeljac položen je 2018, a rečeno je da će prvi putnici odavde krenuti 2019. Međutim, krupni radovi, odnosno gradnja perona i parkinga počela je 2020, a čekalo se usvajanje novog PDR kako bi se dobila dozvola za zidanje stanične zgrade. Radovi su obeleženi mnogobrojnim kašnjenjima i probijanjem svih rokova, a radnika na gradilištu gotovo da nije bilo. Za izgradnju stanice BAS je uzeo 12 miliona evra od banke, a ostatak je trebalo da finansira iz budžeta. Ipak, tokom godina troškovi izgradnje su rasli, pa su se pojavili i dugovi. Uzet je novi kredit od 900 miliona dinara iz Fonda za razvoj, kako bi konačno sve bilo završeno.

"Ta saobraćajnica koja je naša obaveza treba da se uradi, jer bez nje ne može da se pusti autobuska stanica i to je razlog ovog poslednjeg kašnjenja", kaže Šapić.

"Nismo srećni što smo zakasnili koji mesec, ali u odnosu na onih šest godina gde je bio potpuno zakočen proces ipak smo ga otkočili i došli do toga da je sada već evidentno jasno da će ona početi sa radom vrlo brzo. Tu sad pričamo o prebacivanju autobuskog saobraćaja, a ne o konačnom završetku svega jer treba da se pravi posebna zgrada. Uglavnom, sada će biti sređena da može da primi sav saobraćaj, a čvorište koje se sada nalazi u Karađorđevoj potpuno će se ugasiti", dodao je.

Autobuska stanica u novobeogradskom Bloku 42 imaće 44 polazna perona, 12 dolaznih i devet dolazno-polaznih za turističke linije, odnosno ukupno 65 perona u okviru građevinskog kompleksa. Takođe, na ovom prostoru će se nalaziti još oko 30 parking-mesta za duže zadržavanje autobusa u neposrednoj blizini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.