Beograd - Društvo - B92 Lokal

Proradilo postrojenje u Beogradu vredno 23,5 miliona evra

U toplani Konjarnik počelo je da radi postrojenje za preuzimanje toplotne energije proizvedene u kompleksu sanitarne deponije Vinča. Vrednost ove investicije je 23,5 miliona evra, a iz ovog toplotnog izvora greju se potrošači iz delova opština Vračar, Zvezdara i Voždovac.

Izvor: eKapija Beograd
Podeli
Shutterstock/Zigmunds Dizgalvis
Shutterstock/Zigmunds Dizgalvis

Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević je rekao da će prvi put Beogradske elektrane početi da koriste obnovljive izvore u snabdevanju toplotnom energijom.

"To je značajno jer smo pokazali da je otpad vredan resurs s obzirom na to da postaje resurs grada, a druga stvar je da počinjemo da koristimo savremene tehnologije i čuvamo životnu sredinu. Takođe, postajemo manje zavisni od uvoza i potrošnje gasa. Sa 56,5 megavata, koje sada dobijamo iz energane u Vinči, u mogućnosti smo da pružimo kvalitetnije snabdevanje grejanjem stanovnicima Vračara, Zvezdare i Voždovca. Takođe, stiču se i mogućnosti za proširenje i nove priključke, pre svega individualnih korisnika. To je jako značajno jer su individualna ložišta najveći zagađivač", izjavio je Nikodijević.

Vanja Vukić, direktor JKP-a Beogradske elektrane je rekao da je danas veliki dan za ovo preduzeće jer se prvi put pušta energija dobijena iz obnovljivih izvora.

"Ovo je prvi put da Beogradske elektrane koriste energiju iz obnovljivih izvora iz spalionice u Vinči. Ovo će napraviti prekretnicu u razvoju Beogradskih elektrana i nadam se da ćemo u budućnosti sve više energije dobijati iz obnovljivih izvora", rekao je Vukić.

Toplana Konjarnik je puštena u rad 1976. godine i njena ukupna instalirana snaga je 311 megavata, dok će preuzimanjem toplotne energije iz spalionice smeća u Vinči ova toplana ubuduće imati dodatnih 56,5 megavata toplotne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.