Beograd - Kultura - B92 Lokal

Beogradski sajam knjiga od 23. do 30. oktobra

Ovogodišnji Sajam knjiga biće održan na Beogradskom sajmu od 23. do 30. oktobra pod sloganom "Povratak napisanih", saopšteno je na konferenciji za novinare koja je ovim povodom održana u Starom dvoru.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Posetiocima će se predstaviti oko 400 izlagača iz zemlje i inostranstva, a izlagački koncept je decenijama zasnovan na istom principu – težnji da se predstavi savremena svetska i domaća izdavačka produkcija. Zemlja počasni gost ove godine je Rumunija, koja će imati priliku da predstavi autore, prevodioce, izdavače i distributere iz svoje zemlje.

Prisutnima su se obratili sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić, direktor Odbora Sajma knjiga akademik Dušan Kovačević, ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju i koordinatorka projekta Beogradskog sajma Ljiljana Šoškić.

Nataša Mihailović Vacić je rekla da se ovogodišnji slogan Sajma knjiga odnosi na povratak ove manifestacije nakon pandemije virusa korona. Pauza u održavanju Sajma knjiga, kako je rekla, osetila se među svim ljubiteljima pisane reči.

"'Povratak napisanih' može da bude i slogan čitave istorije Sajma knjiga, jer borba ove manifestacije za opstanak kroz turbulentne decenije naše prošlosti uvek predstavlja zajedničku pobedu za kulturu i umetnost našeg grada. Sajam knjiga je namenjen svima, od onih koji čine svoje prve čitalačke korake, do onih koji će tražiti retka i stara izdanja. Sajam nam pruža šansu da književnost i pisanu reč sagledamo kroz njenu veličanstvenu širinu tema, žanrova i inovativnih medijuma. Tradicionalno imamo zemlju počasnog gosta, to je ove godine Rumunija, stoga pozivam sve posetioce da pruže sebi šansu i nauče nešto više o kulturi naših bliskih komšija. Odnosi naših zemalja su veoma dobri, ali kulturna razmena nije u dovoljnoj mreži odražavala saradnju", rekla je Nataša Mihailović Vacić.

Predsednik Odbora Sajma knjiga Dušan Kovačević je pozvao Beograđane i građane Srbije da dođu na Sajam knjiga, posle pauze izazvane pandemijom.

"Suština dobre književnosti je da leči, jer knjiga je lek ako je dobro pisana i pažljivo čitana. Naš današnji susret je ujedno i promotivni poziv da se krajem oktobra vidimo na 65. Beogradskom sajmu knjiga", rekao je Kovačević.

Ljiljana Šoškić je istakla da je Sajam knjiga jedna od najznačajnijih i najposećenijih manifestacija koje se održavaju u Beogradu.

"Kao najveći kulturni događaj u zemlji sa tradicijom dugom 65 godina, Sajam knjiga predstavlja veliki izazov za Beogradski sajam, koji je izvršni organizator manifestacije. Svi zaposleni na Beogradskom sajmu se sa posebnom pažnjom i uvažavanjem odnose prema ovoj manifestaciji", rekla je Ljiljana Šoškić.

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju zahvalila je na pozivu da učestvuje na konferenciji za novinare i naglasila da je za njenu zemlju velika čast da posle pauze izazvane pandemijom ima status zemlje počasnog gosta.

"Radujemo se učešću na 65. Sajmu knjiga u Beogradu jer je književnost oduvek povezivala ljude. Znamo da čitaoci iz Srbije imaju veoma visoke standarde i nadamo se da ćemo uspeti da budemo na visini zadatka. Slogan štanda Rumunije biće 'Knjige za prijatelje', a predstaviće se više od 30 autora", rekla je Silvija Davidoju.

Osim Rumunije, zemlje počasnog gosta, na Sajmu knjiga učestvovaće i izdavači iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Nemačke, Belorusije, Kine, Irana, Švajcarske, Kraljevine Maroko, Egipta, Indije i Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.