Beograd - Društvo - B92 Lokal

Ovo nije prvi put: Nepoznati vandali oštetili čuveni spomenik na Dorćolu

Nepoznati vadali, iz koristi ili obesti, ukrali su 28 slova sa postamenta spomenika kod Čukur česme u Dobračinoj ulici.

Izvor: Novosti S.V. Beograd
Podeli
Foto:Nenad Nedomacki / Shutterstock.com
Foto:Nenad Nedomacki / Shutterstock.com

Sve najnovije informacije iz lokalnih sredina možete pronaći u rubrici LOKAL.

Ovo nije prvi put da se nesavesni "motaju" oko bronzane biste dečaka na Dorćolu i nanose štetu, prenose Novosti.

Gradski sekretarijat za kulturu nije imao prijava za najnoviji vandalizam, ali su rekli da će u narednom periodu pokušati da nađu dugotrajno rešenje kako bi zaustavili skidanje slova sa česme.

Sugrađani koji žive u samom srcu grada kažu da nisu primetili ništa neobično, ali uveče oko česme često viđaju grupice mladih mada veruju da je ovaj "posao" nije uradio neko "nestručan".

"Nije baš tako lako odvojiti toliko slova od postolja, a da nemate nikakav alat ili da vas niko ne primeti. To rade isti oni koji skrnave i druge spomenike po gradu, kako bi prodali sitne delove u sekundarne sirovine", rekli su Dorćolci.

Iz nadležnog sekretarijata kažu da zakon predviđa prekršajne, čak i zatvorske kazne za uništavanje ili oštećenje kulturnog dobra ili dobra pod prethodnom zaštitom. Ali, u praksi je drugačije. Nije zabeleženo da je iko ikada osuđen zbog skrnavljenja spomenika, a kamoli služio kaznu.

"U realnosti se to ne sprovodi jer su krivci uglavnom preprodavci sekundarnih sirovina", objašnjavaju u Gradskoj upravi.

"Prethodnih godina, u više navrata, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda obnavljao je ovaj spomenik, počev od 2010. godine kada je skinuta i ukradena skulptura dečaka i izlomljena na 22 dela, pa zahvaljujući 3D modelu posle restauracije i rekonstrukcije vraćena, do povratka ukradenih slova pre dve godine u sklopu hitnih intervencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.