Biz - B92.net

Zovu ih mlekare iz cele Srbije da im predaju mleko: Dragana otkriva recept za uspeh FOTO

Nikad teža situacija u mlečnom govedarstvu i nikad manje mleka na rafovima.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Mnogi su usled neizvesne zarade rasprodali svoje krave, a oni koji su ostali u ovom poslu kažu da jedva postižu da se odazovu ogromnoj potražnji koja vlada za ovom osnovnom namirnicom.

"Ova nestašica mleka je i sama je pokazatelj da ljudi zatvaraju farme iz kako neki kažu razloga neisplativosti. Mi nalazimo računicu, ne plaćamo rad, jer radimo porodično, poslove obavljamo u okviru svog domaćinstva”, kaže za RINU Dragana Nešović iz sela Ježevica kod Čačka.

Foto: RINA
Foto: RINA

Nešovići se već dve decenije se bave stočarstvm i uspeli su i sada kad je najteže da opstanu u ovom poslu iako je jako teško. Leto je bilo sušno, hrane za stoku poprilično nedostaje i mora da se dokupljuje po višetruko višim cenama nego prethondih godina.

"Trenutna cena je 55 dinara, međutim, vrlo velika je potražnja, svakodnevno imamo pozive iz raznih mlekara iz cele Srbije, traže da pređemo kod njih da predajemo mleko. Ono što moram da istaknem jeste da nije subvencija države, verovatno bi odustali, međutim uspevamo zahvaljujući njima”, istakla je Dragana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.