Vesti -

Završen sastanak, postignut dogovor o ceni mleka?; Nedimović: "Razgovori su bili teški"

Predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i predsednik PKS Marko Čadež još su u Vladi Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug, B92.net
Podeli
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Oni čekaju na nastavak današnjih pregovora sa predstavnicima poljoprivrednika, rečeno je Tanjugu iz Vlade Srbije.

Oni su oko 20.45 časova kontaktirali predstavnika Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Mileta Slankamenca, koji je ispred ove organizacije bio na danasnjem sastanku, ali je njegov telefon nedostupan.

Istovremeno, predsednik ove Inicijative Radoslav Adamović se javio na telefon, ali je, kako je sam rekao, bio na drugom sastanku koji nema nikakve veze sa ovim, te da ni o čemu nije obavešten, naveli su iz Vlade.

Predstavnici Vlade su se čuli i sa predstavnicima udruženja Stig koji su ih obavestili da još nisu stigli u Požarevac, iako su Vladu napustili pre više od dva sata.

Kako je rečeno Tanjugu premijerka Brnabić i ministar Nedimović ostaće u Vladi ukoliko je potrebno i čitavu noć, sa namerom da pregovore u kojima postoji visok stepen saglasnosti privedu uspešno kraju.

Podsetimo, Na sastanku u Vladi Srbije postignut dogovor sa poljoprivrednicima o ceni mleka. Poljoprivrednici su se dogovoriil da cena mleka za sve kvartale bude 15 dinara po litru, rekli su predstavnici poljoprivrednika novinarima ispred Vlade Srbije.

Poljoprivrednici su poručili da je, kada je reč o ceni suncokreta, ostalo je da se utvrde određene finese, a da će o ostalim zahtevima biti reči na narednim sastancima sa predstavnicima Vlade.

Oni su najavili da će traktori ostati na ulicama do daljeg.

Ministar Nedimović: Razgovori su bili teški

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je sastanak sa poljoprivrednicima trajao devet sati i da je na kratko prekinut jer su poljoprivrednici hteli da obaveste svoje kolege o rezultatima, ali da će biti nastavljen čim predstavnici poljoprivrednika budu spremni.

On je za RTS rekao da će ministri i predstavnici Privredne komore Srbije biti u zgradi vlade cele noći i sutra, sa ciljem da se postigne dogovor.

"Razgovori su bili teški, i mora da se zna da budžet Srbije nije ćup bez dna da može ko koliko hoće da zahvati i da vlada ne može da garantuje cenu poljoprivrednih proizvoda, ali postigli smo saglasnost oko premije za mleko i oko podrške vezano za gorivo", rekao je Nedimović.

On je istakao da su poljoprivrednicima ponuđene cene bolje nego što dobijaju proizvođači u Hrvatskoj ili Bugarskoj i izrazio nadu da će dogovor bit postignut kao što je postignut sa malinarima i ostalim proizvođačima kao i da će svi imati sluha za kompromis.

Podsetimo, sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima počeo je danas oko 10 časova u Vladi Srbije.
Sastanku su prisustvovali i proizvođači ulja, predstavnici trgovinskih lanaca, predstavnici Privredne komore Srbije i Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva finansija.

Premijerka je poručila da se iz zgrade vlade neće izaći dok se ne postigne neki dogovor, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Rečeno je da je premijerka u razgovoru sa učesnicima sastanka skrenula pažnju da je pred Srbijom veoma teška nedelja i da nam je potrebno jedinstvo.

"Pored toga što želim da se dogovorim sa vama i da sve strane budu zadovoljne, moram da dam sve od sebe da obezbedim unutrašnji mir i stabilnost. Predsednik Aleksandar Vučić krajem nedelje putuje u Brisel da se bori za mir. Potrebno nam je nacionalne jedinstvo, sada više nego ikada i ne treba da se medjusobno svadjamo", poručila je Brnabićeva, rečeno je Tanjugu.

Kako je ranije najavljeno, Vlada Srbije očekivala je da će rezultat ovog razgovora biti rešenje aktuelne situacije, koje će biti prihvatljivo kako za poljoprivrednike, tako i za državu i trgovinski sektor vodeći računa o interesima građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.