Vesti -

"Za šest meseci prosečna penzija biće 390 evra. Ukupno povećanje gotovo 44 odsto"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio povećanje penzija već u oktobru, a drugo povećanje u januaru. Ukupno, penzije će biti veće oko 21 odsto.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: shutterstock, PhotoIris2021
Foto: shutterstock, PhotoIris2021

Vučić: Za decu do 16 godina po 10.000 dinara

"Povećavamo plate za prosvetne radnike i medicinske sestre"

S obzirom na to da su penzije do sada već povećane 20,8 odsto, uz dodatno povećanje, penzionerima će primanja ukupno biti povećana za više od 40 procenata.

"Od 1. oktobra, znači za 3 meseca idemo sa povećanjem od 5,5 odsto. A onda, od 1. januara, idemo sa dodatnih 14,6%. Dakle, kumulativno gotovo 21 odsto povećanja na onih gotovo 21 odsto koji smo imali već. Kumulativno, sve zajedno od početka prošle godine, 44 odsto povećanje penzija. Penzija je 2012. godine bila 204 evra, a približavamo se zacrtanom cilju do kraja 2025. da bude preko 450 evra", rekao je Vučić.

Istakao je i da nema ni dana kašnjenja u ispunjavanju penzija.

"Ovo je ogromno povećanje i veoma sam srećan što mogu to da najavim penzionerima. Ovde idemo sa vanrednim indeksiranjem za oktobar mesec i onda idemo sa onim formulama koje smo sve koristili, gde je važno da penzionerima nadoknadimo ono što su zaostajali u prethodnim godinama i gde su najmanje osećali napredak Srbije. Tako će penzioneri sa sadašnjih 324 evra prosečne penzije za samo šest meseci imati prosečnu penziju od 390 evra. To je najveće povećanje penzije u istoriji Srbije", rekao je Vučić.

Još 100.000 turističkih vaučera

"Idemo koliko sutra, sa još 100.000 vaučera, jer su ovi prethodni bili razgrabljeni, sa po 5.000 dinara. Bićemo spremni na još 100.000, jer želimo da zamolimo ljude da i leto, i zimu što je moguće više provedu u Srbiji", rekao je Vučić.

On je istakao da imamo u prvih tri meseca 40 odsto uvećanje prihoda od turizma.

"Napreduju zbog toga na izuzetan način i Sokobanja, pre svega, ali i banje koje imaju nešto manji broj turista, koje su izvanredne i u siromašnim krajevima, dakle u Kuršumlijskoj opštini, Prolom banja, Lukovska banja, Kuršumlijska banja, mnoge druge banje. Da ne pričamo o već poznatim centrima kao što su Vrnjačka banja, Zlatibor, Kopaonik koji najviše ljudi privlače", rekao je Vučić.

"Hleb će biti jeftiniji za tri dinara"

Predsednik Srbije je najavio da će za dva dana cena hleba biti niža.

"Pošto se suočavamo sa velikom inflacijom, doneli smo odluku da pokušamo da razgovaramo o problemu sa mesom. I to će biti pitanje u narednim danima. Očigledno da tu ima mnogo tajkuna koji su tražili na svaki način da se drže izuzetno visoke cene koje su na nivou najviših evropskih cena. Hleb nam je najjeftiniji, ali će hleb biti još jeftiniji. Našim ulaganjem od 3,2 miliona evra i pomoću pekara koji su veoma odgovorni za hleb Sava od 500 grama mi ćemo spustiti cenu sa 57 na 54 dinara. Dakle nešto oko 5 odsto će biti niža cena hleba što nam je važno zbog zaustavljanja inflacije. Cene su dobre, inflacija se zaustavlja, pomalo i pada, ali moramo da ubrzamo taj proces", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.