Biz - B92.net

Vujović: "U ovoj godini ulažemo još više sredstava u projekte za čistiji vazduh"

Beograd -- Ministarstvo zaštite životne sredine danas je raspisalo nove konkurse.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

Reč je o konkursima za zamenu kotlova u javnim ustanovama i toplanama, ložišta u domaćinstvima, za pošumljavanje i zaštitu zemljišta.

Ministarka Irena Vujović pozvala je lokalne samouprave da iskoriste podršku države i kandiduju projekte, kako bi na taj način unapredili kvalitet vazduha i zemljišta u svojim sredinama, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Vujović je istakla da su ove godine obezbeđena još veća sredstva nego u 2021. i da je gradovima i opštinama, kroz četiri konkursa, na raspolaganju ukupno 550 miliona dinara.

"Prošle godine smo imali dobru sa saradnju sa lokalnim rukovodstvom i više od 50 gradova i opština iskoristilo je podršku države da zameni kotlove u pravnim licima i domaćinstvima ili da pošumi deo teritorije. Podržali smo više od 800 domaćinstava da pređu na ekološki prihvatljivije energente, a menjali smo i kotlarnice u Valjevu, Kosjeriću, Novom Pazaru i brojnim drugim lokalnim samoupravama. Srbija je u 2021. zahvaljujući sredstvima koja su dodeljena putem javnog konkursa, bogatija za više od 150.000 novih sadnica. Unapređenje kvaliteta vazduha ostaje jedan od naših glavnih prioriteta i ove godine nastavljamo još bržim tempom. Pozivam lokalne samouprave da u narednih 20 dana prijave projekte. U ovoj godini smo im stavili na raspolaganje više od pola milijarde dinara za projekte unapređenja kvaliteta vazduha, koji će, po realizaciji, unaprediti i kvalitet života građana", rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, projekti će biti birani prema unapred utvrđenim kriterijumima, a preliminarna rang lista biće objavljena na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine. Više informacija i potrebna konkursna dokumentacija dostupni su na sajtu www.ekologija.gov.rs, u odeljku "Konkursi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.