Vesti -

Vučić: "Vojnim licima dižemo plate za 25%; Ja sam za obavezni vojni rok. I ja sam služio"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da ima izvanrednu vest za vojna lica.

Izvor: B92.net
Podeli
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

"Oni će od 1. januara imati ubedljivo najveće povećanje u Srbiji. Očekuje ih povećanje plate od čak 25 odsto. To je ogromno povećanje i ogroman skok. Da budem sasvim otvoren, mi imamo slabu popunjenost 1. i 2. brigade. Nama vojsku čini jug Srbije, Vojvodina i Šumadija kao da ne postoje. Mi imamo odličnu opremu, ali nam fale ljudi", kazao je predsednik Vučić u emisiji "Prva tema" na TV Prva.

On je podsetio da će penzije biti povećane za 19.3 odsto, i da će od 1. oktobra ili 1. novembra početi sa povećanjem penzija.

"Što se tiče povećanja plata za vojsku, to će biti ogroman skok. Hoćemo da promovišemo uniformu, da ljudi vide naše sjajne vojnike. Ja sam za uvođenje vojnog roka, i ja sam za to. Mislim da treba da bude kratak vojni rok, i to pitanje je pred Narodnom skupštinom. Ja sam služio i ne mislim da me to učinilo lošijim čovekom. Da li će to biti tri ili četiri meseca ja mislim da je to ništa u poređenju sa iskustvom i znanjem, kao i dugom koji imamo prema otadžbini", naglasio je Vučić.

Predsednik je rekao da ga nije briga kako u regionu gledaju na jačanje srpske vojske.

"Jesam li ja njima dužan da polažem račune, ili našem narodu? Šta hoćete, da budemo vreća za udaranje, uprkos junaštvu naših oficira i vojnika, kao devedesetih godina. A što se oni naoružavaju svi. A što odvajaju 20 odsto municije iz svojih fabrika i šalju u skladišta. A što kupujete helikoptere iz SAD i haubice iz Nemačke. Koga da napadnete, Austriju ili Sloveniju? Kurti kaže imaće 130 miliona vojni budžet. Nema problema, mi ćemo imati milijardu i po", kazao je on.

Vučić ističe da će poseban naglasak u narednom periodu biti na vojsci, zdravstvu, reindustrijalizaciji i energetici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.