Vesti -

Vučić predlaže Vladi kontrolisanje cene nafte: "Moramo da zaštitimo narod"

"Molim Vladu Srbije da kontroliše cenu nafte", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr
Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Vučić je govorio o aktuelnim ekonomskim temama.

Predsednik Srbije je podsetio da su penzije porasle 5,5 odsto, kao i da je isplaćeno 10.000 dinara državne pomoći po detetu

"Ali to kod nas nije vest, već je vest da će biti nekog poskupljenja za dva i po meseca. Biće i ovakvih i onakvih stvari, ali Srbija će svakako da ide napred" rekao je on.

Vučić je najavio da će Srbija dobiti još jedan auto-put.

"Na moju veliku radost, sada 14. oktobra otvaramo auto-put Ruma-Šabac", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je pozvao sve penzionere da se prijave za penzionersku karticu koja donosi brojne pogodnosti.

"Penzije se isplaćuju u dan, nema minuta za kašnjenje. Molim penzionere posebno iz siromašnih krajeva da se prijave za penzionerske kartice. Nama je najveći odziv u urbanim sredinama i hvala im na tome. Imaće mnogo pogodnosti kada uzmu penzionersku karticu. Moramo nešto da organizujemo. Molim Vladu Srbije, molim Sinišu da razmisli i Anu, i Selakovića, da razmisle da ponudimo tamo gde poštari nose penzije da im odnesemo penzionersku karticu na kuću. To je u ovom trenutku oko 400.000 penzionera, od ukupno 1.647.000. Oni koji voze automobil imaće popust na naplati putarine. Imaće popust u nekih 620 objekata. Kada nose penziju, mogu i karticu. Pa mogu da ponude, ali sad... Komplikovanije je verovatno nešto. Dajte da probamo bar da dođemo do 80% penzionera, jer će imati koristi od toga. Dobiće oni povećanje još od 14,8%, to je ukupno 21,1%. Dobiće 20.000 dinara početkom decembra. Dakle, mnogo je važno da uzmu penzionersku karticu", istakao je predsednik Srbije.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama koji je Vlada Srbije usvojila početkom septembra predviđeno je da 1. oktobra akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta budu veće za osam odsto.

"Sad je došlo do povećanja cene akciza. Molim Vladu Srbije da kontroliše cenu nafte, jer nafta ode u nebesa, da nam ne bi cena nafte sad skočila 9 dinara ili 10 koliko bi trebalo. Molim Vladu da odmah koliko sutra vidi kako da taj problem rešavamo. Benzin je manje-više pod kontrolom, ali nama je negde oko 82 odsto ukupne potrošnje goriva, dizel. I zbog autobusa, i zbog vojske, i zbog svega drugog, dakle, sve nam ode na dizel, a benzin je svega 18-19 odsto. Moramo da gledamo kako da zaštitimo narod i od inflacije, ali i sa druge strane kako da pomognemo ljudima da lakše žive i da to povećanje plata koje sledi bude nešto što ljudi zaista mogu da osete", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.