Vesti -

Vučić: Ovo je jedna od 5 najboljih stvari u 30 godina koju smo uradili FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ceremoniji puštanja u rad nove, druge poletno-sletne staze (piste) na Aerodromu "Nikola Tesla".

Izvor: B92.net
Podeli

"Gradićemo železničku stanicu u blizini"

Foto: Belgrade Airport/Luka Filipović
Foto: Belgrade Airport/Luka Filipović

"Pre 61 godinu kada je postavljena pista nije urađena rekonstrukcija. Ovo je jedna od 5 najboljih stvari u 30 godina koji smo uradili", rekao je Vučić na aerodromu.

"Ovaj terminal će biti gotov do kraja godine, a ovo sve što pričamo u drugoj polovina 2024. godine", dodao je predsednik Srbije. "Drugi smo po stopi porasta broja turista", istakao je on. Kako je objasnio, pista je praktično otvorena od juče.

"Ovo je najveća investicija, najobimniji radovi od kada je postavljen aerodrom. Moramo da uradimo dosta povezivanja kako bi mogli da koristimo sve ovo uključujući železnicu i puteve. Gradićemo železničku stanicu u blizini", najavio je Vučić.

"Izgleda dobro i moderno, i veoma sam zadovoljan građevinskim radovima, aerodromom i terminalima", dodao je.

"Er Srbija ima 200 miliona evra na računu. Naša kompanija je mudro i pametno poslovala i ubedljivo je najbolja u regionu", naglasio je.

Predsednik Srbije je informisan dda će terminal primati čak 14.000.000 putnika.

"Tehnički ne znam, mene ovo oko para, ulaganja i napretka interesuje. To koliko izlaza ima to zanima ove ljude. Francuzi su ovo uradili svaka im čast. To je jedna od pet najboljih stvari koje smo uradili u zemlji u poslednjih 30 godina, taj koncesioni ugovor. Pogledajte samo, ono je Srbija prošlosti, ovo je Srbija budućnosti. Samo pogledajte ta dva kontrolna tornja sve je jasno. Pogledajte terminale, kao da su u Minhenu. Radovi će biti završeni 2024. godine", kazao je.

Investicija od 732 miliona evra

Foto: B92/D.P.
Foto: B92/D.P.

Vučić je istakao da moramo privući još investicija, i posebno je pomenuo kineske i indijske investicije.

"Onda će biti mnogo više novca koji ostaje u zemlji za sve. A ovo je najveća investicija, to su najobimniji radovi od kada je napravljen aerodrom. 732 miliona evra ulaganja", rekao je predsednik Srbije.

Vučić kaže da su letovi za Španiju, Portugal, Njujork i Čikago uvek puni.

"Na Čikagu ćemo jedno dve godine gubiti pare, ali će biti profitabilno kada Kinezi izađu iz kovida. Zarađivaćemo više nego mnogi veći glavni gradovi. Ljudi iz Atine i Bukurešta će odavde leteti po celom svetu", rekao je.

Vučić se još jednom zahvalio ljudima iz Vansija, i istakao je da su odradili fantastičan posao.

Otvara se nova šansa, prilika za napredak naše Srbije, i morate osetiti ponos zbog ovakvog nečeg, kazao je Vučić.

"Nisam verovao da će Vansi tako dobro obavljati svoj posao, da će ulaganja biti ovako ispunjena, i zato hvala našim francuskim prijateljima na tome. Danas je beogradski aerodrom jedan od najlepših ne samo na istoku Evrope već u celoj Evropi", kazao je.

"Imaćemo sada i drugu pistu za manje od godinu i po dana koristice se dve piste, Francuzi ugrađuju najbolju opremu i moći će da se sleće na nju u svim uslovima", najavio je predsednik Srbije.

"U prva 3 meseca imamo 40 odsto uvećane turističke prihpode u odnosu na lane. Proširili smo mrežu putnika Er Srbije", dodao je.

Biće najveći aerodrom u regionu

Foto: B92/D.P.
Foto: B92/D.P.

"Zasnovano je na činjenicama da će ovo biti najveći aerodrom u region", rekao je Vučić u obraćanju i dodao: "Kada govorim o nacionalnoj avio-kompaniji ja sam opmtimista. Važno je da nastavimo da ulažemo u terminale i u piste i da približimo sa gradom a i sa drugim velilim infrastukturnim objektima, koji će doneti boljitak kako gradu tako i Srbiji. Ja se nadam da cemo mi dogurati do broja putnika od 13, 14 i 15 miliona. Tada cemo moci da kažemo da smo prosperitetna zemlja."

"Ove godine je 71 odsto više turista nego u 2021 godini. Tokom 2022. godine zabeleženo je ukupno 65.644 komercijalna leta, što je porast 24 odsto u odnosu na 2021. godinu", naveo je predsednik Srbije.

Košar: Aerodrom "Nikola Tesla" ide ka tome da postane regionalno čvorište

Aerodrom "Nikola Tesla" ide ka tome da postane regionalno čvorište, koje na prirodan i jednostavan način povezuje ekonomske centre Balkana i jugoistočne Evrope, izjavio je danas ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, povodom puštanja u rad poletno-sletne staze na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Košar je podsetio da su mladi srpski oficiri 1908. godine vežbali da lete na francuskom avionu "Farman 4".

"Tokom Prvog svetskog rata, 1915. godine, general (Žozef) Žofr je definisao osnove francusko-srpske saradnje šaljući u Srbiju eksperte i avione i organizujući obuku u francuskoj za srpske pilote i aviomehaničare", rekao je Košar.

Prema rečima Košara, model javnoprivatnog partnerstva se pokazao kao garant efikasnosti i brzine.

"Ovo je pogotovu tačno u sektorima koji su esencijalni za ekonomski razvoj zemalja u evropskom putu poput transporta i infrastrukture, tretmana otpada, upravljanja vodomom i energijom, naveo je Košar.

On je dodao da proširenje aerodroma "Nikola Tesla" prenosi prisustvo francuske ekonomije u drugu dimenziju, koja je, kako on kaže, poravnana sa namerama francuskog predsednika Emanuela Makrona i francuskih vlastima da iskuju dugotrajno partnerstvo sa Srbijom. "Francuska je zadovoljna i zahvalna da bude asocirana sa ovim postignućem, koje je već uspeh", istakao je Košar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.