Vesti -

Vučić najavio ko će da živi u stanovima građenim za Expo 2027

"Expo 2027 je naš cilj koji mora da podigne zemlju u svakom segmentu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Božić.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Printskrtin TV B92
Foto: Printskrtin TV B92

On je čestitao svim vernicima i poželeo dobro zdravlje svim građanima Srbije

Kako je rekao, danas nije dan za lenstvovanje. "Kažu da kad ovako počneš novu godinu, možeš da očekuješ dobre rezultate", kazao je Vučić.

Kako je istakao, potrebno je naći novi cilj o kojeg ćemo svi da se saglasimo.

"Za mene je ključno pitanje šta su naši ciljevi, šta želimo od sebe, od naše zemlje", rekao je Vučić u božićnoj emisiji na Pinku.

"Expo 2027 je naš cilj koji mora da podigne zemlju u svakom segmentu", rekao je on.

"Oko 20. januara iznosimo kompletne planove i programe. Sve moramo da završimo do decembra 2026. godine. Za 3 godine mnoge velike gradove nećemo prepoznati, ni Beograd, ni Novi Sad, ni Kragujevac, velike gradove, a gde su manji? Niš, u koji dolazi veliki investitor. Sajam će biti uređen, sam Expo podrazumeva infrastrukturu, stanove u kojima će možda živeti posle bezbednjaci, ili možda naučni radnici", najavio je Vučić.

"Nama milijardu i 700 miliona odlazi samo na uređenje tog prostora za Ekspo", naglasio je on i dodao da ćemo izgraditi i 18 kilometara najmodernije železnice koja će da spaja nacionalni stadion sa Prokopom.

Najavio je metro, kazao da kreće izgradnja prve tri stanice.

"Imaćemo mnogo veća ulaganja i sada tražimo način da ne uvećamo deficit, stopu javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod a da možemo da uložimo u naredne 3 godine gotovo 2 milijarde u najvažnije projekte. Hoćemo da uložimo u škole, da rekonstruišemo zdravstvene domove i kliničke centre, hoćemo da promenimo sistem da država dobije ono što plaća, ali da pre svega naši ljudi i pacijenti dobiju više, moramo da pronađemo najbolji mogući model kako da podržimo naše univerzitete", rekao je.

Mi u ovom trenutku gradimo 12 obilaznica i saobraćajnica, kaže on.

"Moramo i da vidimo šta ćemo sa litijumom, oni se u Ukrajini delom i zbog toga pobiše a mi se pravimo naivni, moramo i sa zlatom da vidimo šta ćemo. To je ono što nam donosi novac. Moramo i stočarstvo da pomognemo dodatnim novcvem, kao i podizanje vinograda", rekao je Vučić.

"Moramo da razvijamo turizam, da uložimo od salaša na severu Srbije u Vojvodini, do etno kuća u centru Srbije. Do kraja oktobra smo za turizam imali 2,1 milijardu, to je mnogo više nego ikada, ali i dalje malo. Hrvatska ima maksimalnih 13 milijardi, ali ima prelepu obalu. Ali, Austrija nema more, ali ima Beč, skijališta, jezera. Mi imamo Vlasinu, takve lepote kakve niko od njih nema, Vlasinsko jezero, Borsko i mnoga druga naša jezera, od Knićkog do Bovanskog, samo moramo da uložimo ogroman novac. Moramo da uložimo u energetske objekte, u Đerdap. Moramo s Kinezima o rudarstvu da razgovaramo. Moramo da vidimo šta ćemo sa litijumom, da vidimo šta ćemo sa zlatom jer imamo nova nalazišta, rudarstvo je uvek temelj. Da vidimo da uložimo u mnoge industrijske zone. To je ono što nam donosi novac. Da vidimo kako možemo stočarstvo da poboljšamo, kako da to pomognemo dodatnim novcem, podizanje vinograda, ne da imamo na 5 ari kukuruz, a da na tih 5 možemo da imamo grožđe. Sve da promenimo u zemlji, da gradimo Niš prugu, milion stvari tu imamo i ako mi donesemo tu odluku onda to možemo, ali za to je potrebno učešće svakog čoveka", istakao je Vučić.

"Mi smo tenkovska velesila"

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija sama početi da pravi dronove-kamikaze.

"Radićemo na proizvodnji 'komarca', to je naš dron-kamikaza", rekao je.

Dodao je i da će se raditi na razvoju "Osice".

"Sve ćemo da uključimo u dalje snaženje naše vojske. Mi smo tenkovaska velesila. Toliko tenkova imamo, da kada bismo ih dali to bi značajno uticalo i na ukrajinskom ratištu. Naravno, mi naše oružje ne dajemo nikome", naglasio je Vučić.

"Slušao sam šta kažu o hrvatskom vazduhoplovstvu da je najjače u ovom delu. Jeste ako ide putem preko Crne Gore i Albanije, a zaobilazi Srbiju, pošto hrvatsko nije ni blizu srpskog vazduhoplovstva. Nama je mnogo teško da uvezemo bilo šta. Oni će tada da imaju de fakto 12 aparata, polovnih ali modernih. Ko je tu snažniji, nije lako reći. Hrvatska ima veoma snažnu vojsku, ali mi smo u fazi nabavke novih 12 modernijih aparata, tako da ćemo svakako biti posle Rumunije i Mađarske najznačajnija sila, ne računajući Grčku koja je izuzetno snažna sila po pitanju ratnog vazduhoplovstva. Ogroman je napredak srpske vojske. Danas imamo pancire, FK3, uzimamo i neke nove sisteme za protivvazduhoplovnu odbranu. Izgradićemo sopstvenu proizvodnju komarca- naš važan vojni dron, to je dron kamikaza. Mi smo do sada probali u Nikincima da radimo to sa glavom 64mm to je zolja, jednokratni bacači raketa za uništenje protivoklopnih vozila, zamenićemo glavu i napraviti da to bude originalna proizvodnja da bi mogla da služi za uništavanje i pešadijskih jedinica. Imamo novca, samo je pitanje imamo li ljudi. Mi smo danas tenkovska velesila, imamo ogroman broj tenkova. Ali je problem u tome što nemamo dovoljno ljudi. Ne može celu zemlju da nam brani jug Srbije. Vojvodina i Beograd, imamo katastrofalan problem tu", naveo je predsednik Srbije.

"Moramo mnogo da gradimo. Mi ćemo morati da gradimo naftovode, gasovode. Uskoro ćete moći da imate onaj Sky Walk, ali nije za ljude koji su manje hrabri poput mene, to je za one što vole adrenalin i izazove"; rekao je Vučić.

"Moramo da napravimo hotele i spojimo Kuršumliju Bojnik i Lebane, mnogo toga da uradimo po celoj Srbiji i verujem da će to biti mnogo drugačija zemlja. Očekujemo Expo gde ćemo da se vozimo automobilima bez vozača. Ići ćemo na električna vozila i autobuse i automobile za Expo, autobuse bez vozača, autonomna vozila, da Srbiju predstavimo kao jednu od najmodernijih u Evropi. Da dovodimo najbolje stručnjake iz celog sveta, to su velike stvari koje ćemo da radimo, a ovi političari, ako imaju pametnu ideju - saslušaćemo je", istakao je.

"Danas imamo najveće devizne rezerve. Za 15 milijardi evra su nam veće devizne rezerve", rekao je Vučić.

Prosečna plata u Srbiji će biti 1.000 evra, u Beogradu 1.400, najavio je.

"Šutanovac je rekao kad bude 500 skidam ti kapu, i Ćulibrk, pa je zaboravio. Do kraja 2027. godine prosečna plata biće 1.400 evra. Imamo zlata 40 tona", dodao je.

"Imaćemo još povećanja plata i penzija, verujem da će biti godina izuzetnog rasta. U puteve i pruge ćemo ulagati kao sumanuti. Ulagaćemo dubinski i suštinski u promenu u naše obrazovanje, dualno obrazovanje ne samo u školama, već i za univerzitete. Bićemo na evropskom putu, koliko ćemo da napredujemo mnogo više zavisi od drugih, mnogo manje od nas. Ukupan nivo investicija za 2023. je rekordan, 4 milijarde i 443 miliona. I Koreja se pojavljuje po prvi put. Iz azijskih zemalja i arapskih takođe možemo da imamo više investicija. To su zemlje iz kojih možemo da tražimo novi nivo rasta. Najveći priliv investicija nam je krajem decembra bio opet iz nemačke kompanije. Nastavak reindustrijalizacije zemlje, rudarstvo, sve ono što može da podiže zemlju u nebesa. Molim ljude da razumeju da su ovo važne stvari u kojima morao da učestvujemo svi zajedno", rekao je predsednik Srbije na Pinku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.