Vesti -

Vučić, Kovačevski i Rama otvaraju sajam "Vinska vizija Otvorenog Balkana"

Prvi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" biće održan na Beogradskom sajmu od 1. do 4. septembra.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Svečano će ga otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednici Vlada Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.

Sajam se organizuje pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", a okupiće na jednom mestu majstore u proizvodnji najboljih vina i promovisaće Balkan kao turističku destinaciju, njegovu geografiju i bogatstvo sorti,

Na Beogradskom sajmu u okviru "Vinske vizije Otvorenog Balkana" očekuje se prisustvo više od 332 izlagača iz 22 zemlje.

Iz Srbije će se predstaviti 160 izlagača, iz Albanije 26, dok iz Severne Makedonije dolazi 47 izlagača.

Pored zemalja članica Otvorenog Balkana, očekuju nas i izglagači iz Hrvatske, Crne Gore, Francuske, Čilea, Argentine, Italije, Bosne i Hercegovine, i drugih zemalja.

“Vinsku viziju Otvorenog Balkana” će 1. septembra svečano otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednici Vlada Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, dok je za 2. septembar planiran Samit lidera.

Tokom Sajma, posetioci će imati priliku da posete različite tematski definisane sale. Posetioci će moći da se edukuju i nauče sve što žele da saznaju o istoriji i poreklu vina, procesu proizvodnje, vrstama vina, konzumaciji i, naravno, da degustiraju i kupe neke od najlepših vina balkanskog regiona i sveta.

Sastavni deo „Vinske vizije Otvorenog Balkana” biće i poslovni susreti izlagača vina, predstavnika vodećih maloprodajnih lanaca i predstavnika HORECA industrije.

To će ujedno biti i prilika za sve izlagače za dalje unapređenje saradnje, umrežavanje regionalnih vinarskih i srodnih industrija, kao i jačanje poslovnih partnerstava i kontakata.

Pored toga, tokom trajanja "Vinske vizije Otvorenog Balkana", biće održan i Sajam hrane, koji će predstaviti sve najpoznatije gastronomske specijalitete iz ovog dela Evrope.

Tokom četvorodnevne manifestacije biće organizovano međunarodno ocenjivanje vina „Open Balkan Wine Trophy”.

Vina će ocenjivati 25 međunarodnih vinskih sudija iz celog sveta, a među njima će se naći čak pet nosilaca titule Master of Wine, najprestižnijeg zvanja u svetu vina.

"Otvoreni Balkan“ je ekonomska i politička inicijativa, koja počiva na vrednostima Evropske unije, a čine je tri države članice - Albanije, Severne Makedonije i Srbije.

Ideja ove inicijative jeste pružanje većih i boljih mogućnosti za trgovinu, razmenu radnika, studenata i znanja, kao i podsticanje dalje EU integracije uz promociju bogate kulture i tradicije naših zemalja.

Vlada Srbije još jednom izražava zadovoljstvo što je Srbija domaćin ovog velikog, međunarodnog Sajma koji je još jedan dokaz važnosti inicijative Otvoreni Balkan, regionalne saradnje i daljeg razvoja dobrosusedskih odnosa, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.