Vesti -

Vlada Srbije donela odluku: Poskupljuje putarina

Vlade Srbije donela je na sednici odlluku o poskupljenju putarina za 14 odsto, odnosno 8 odsto za one koji koriste u uređaj za elektronsku naplatu putarine ENP.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, magico110
Foto: shutterstock, magico110

U izmeni Odluke o visini posebne naknade za putarinu navodi se da se putarina povećava za 14 odsto onima koji naknadu za korišćenje autoputa ne plaćaju putem uređaja za elektronsku naplatu putarine ENP, dok će vozači koji koriste taj uređaj imati popust od 6 odsto.

Na sednici je usvojen Zaključak o načinu finansiranja lečenja obolelih od retkih bolesti u 2023. godini, kojim su u cilju nastavka lečenja ili započinjanja njihovog lečenja opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 4.300.000.000 dinara.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, ta sredstva će biti upotrebljena za lekove pacijenata za koje Republička stručna komisija za retke bolesti donese odluku da je lečenje neophodno i prioritetno.

Članovi Vlade doneli su Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda, koja je samo jedna u nizu mera koje se preduzimaju sa ciljem povećanja produktivnosti i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije.

Ove izmene omogućiće ostvarivanje ciljeva predviđenih Akcionim planom za sprovođenje Strategije razvoja prehrambene industrije u Srbiji, a predloženim rešenjima biće obezbeđen ambijent za nastavak niza aktivnosti koje država preduzima u cilju omogućavanja bržeg privrednog rasta putem direktih ulaganja kojima se grade novi kapaciteti, otvaraju nova radna mesta, stiču nova znanja koja povoljno utiču na ravnomeran regionalni razvoj, ali i povećanje konkurentnosti privrede naše zemlje kroz povećanje izvoznih kapaciteta.

Unapređenje produktivnosti i povećanje stepena dodate vrednosti, kao posledica investicija u postrojenja i opremu prehrambene industrije, doprineće i poboljšanju pozicioniranja na tržištu prehrambenih proizvoda u regionu i na tržištu EU.

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici i Zaključak kojim se usvajaju etičke smernice za razvoj, primenu i upotrebu pouzdane i odgovorne veštačke inteligencije, a cilj je uvođenje preventivnog mehanizma koji će omogućiti odgovoran razvoj te vrste inteligencije i načine verifikacije - da su sistemi zasnovani na mašinskom učenju u skladu sa najvišim etičkim i bezbednosnim standardima.

Etičnost i bezbednost u razvoju veštačke inteligencije potrebno je da se obezbedi najpre u pogledu zaštite podataka o ličnosti, zaštite diskriminacije prilikom primene mašinskog učenja i uspostavljanje odgovornog razvoja veštačke inteligencije u skladu sa internacionalnim etičkim principima.

Veštačka inteligencija se ne može posmatrati kao fenomen na regionalnom nivou, već u širem kontekstu sveta koji se ubrzano menja i razvija i predstavlja sinergiju privrede i nauke kako bi se adekvatno odgovorilo na nove i nepoznate izazove. Smernice su izrađene u skladu sa međunarodnim standardima kroz rad radne grupe eksperata iz privatnog, akademskog i nevladinog sektora, i nisu obavezujuće, kaže se u saopštenju.

Vlada je donela Odluku o obrazovanju Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (KDIJbP) u koordinaciji i praćenju primene preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Zadatak Radne grupe je da u saradnji sa OEBS i KDIJbP koordinira i prati sprovođenje preporuka iz izveštaja tih misija o proceni izbora i da aktivno sarađuje sa predstavnicima svih nadležnih organa, organizacija i međunarodnih institucija i tela koja u okviru različitih projekata učestvuju u procesu unapređenja izbornor procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.