Vesti -

Vlada Srbije donela odluku: Pomoć države i ove godine

Vlada Srbije je donela odluku o nastavku finansiranja subvencija za majke za kupovinu prve nekretnine u 2023. godini.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, andriano.cz
Foto: shutterstock, andriano.cz

Vlada Srbije donela je na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju odluku o nastavku finansiranja subvencija za majke za kupovinu prve nekretnine u 2023. godini, saopštilo je danas to ministarstvo.

Reč je o Odluci o iznosu novčanih sredstava za ostvarivanje prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta u 2023. godini.

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za ove namene je, kao i do sada, 20.000 evra. Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta u ovoj godini, može se ostvariti za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave koje su utvrđene kao devastirana područja u visini 50 odsto vrednosti radova, kao i za izgradnju kuće u ostalim jedinicama lokalne samouprave, u visini 20 odsto vrednosti radova.

Takođe, ovo pravo može se ostvariti i za kupovinu kuće ili stana u visini 20 odsto vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Ovo pravo može se ostvariti i za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita - u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti, navodi Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.