Vesti -

Uprkos globalnoj krizi Telekom zabeležio sjajan rezultat i profit - 13,3 milijarde dinara

Telekom Srbija je prošlu godinu završio sa 100.000 novih korisnika.

Izvor: Kurir
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Zarko Prusac
Ilustracija: Shutterstock/Zarko Prusac

Tako sada ima 1,65 miliona u segmentu televizije i preko 1,5 miliona korisnika interneta, a rast je u ovoj godini nastavljen.

"I pored značajnog skoka kamatnih stopa zbog rata u Ukrajini, ostvarili smo profit veći nego 2021. godine. Dividende će, po običaju, biti isplaćene u vrednosti 50 odsto profita - i to čak 6,7 milijardi", rekao je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić:

Telekom Srbija je u prethodnoj godini ostvario rast prihoda od čak 11 odsto i dobio impresivnih 100.000 novih korisnika, izjavio je Lučić.

Kompanija je u našoj zemlji napravila prihod od 120 milijardi dinara, a na nivou Telekom grupe, što obuhvata i poslovanje na stranim tržištima, ukupni prihodi su iznosili 168 milijardi, što je povećanje od osam odsto.

"Svetska kriza nije ugrozila razvojnu strategiju Telekoma Srbija. To pokazuje rast prihoda na domaćem tržištu od čitavih 11 odsto u 2022. godini u odnosu na prethodnu, kao i to da smo oborili rekorde u visini prihoda kako u Srbiji, gde smo prvi put prešli milijardu evra, tako i na nivou cele grupe", izjavio je Lučić beogradskim medijima govoreći o godišnjem izveštaju o poslovanju kompanije, koji je ovih dana objavljen.

Najveća snaga Telekoma Srbija su njegovi korisnici, koje privlače najbrži optički internet, najbolja ponuda TV kanala, kao i atraktivni finansijski uslovi.

"U prošloj godini dobili smo čak 100.000 novih korisnika na tržištu Srbije, što je objektivno fantastičan rezultat. Najveći rast smo imali u segmentu televizije, od 12,5 odsto, gde imamo 1,65 miliona korisnika, kao i u segmentu interneta, gde smo prešli brojku od 1,50 miliona i zabeležili rast od 8 odsto. U ovoj godini taj rast broja korisnika nije zaustavljen, naprotiv, i dalje traje, a trajaće i u narednim godinama. Sve ovo dugoročno obezbeđuje rast prihoda i stabilnu lidersku poziciju Telekoma Srbija", naglasio je Lučić.

Prvi čovek srpskog Telekoma saopštio je i neke odlične vesti za akcionare kompanije, za Republiku Srbiju i naše građane, koji svake godine ubiraju dividende iz profita.

"Što se tiče profita, možemo obradovati akcionare da će Telekom Srbija i ove godine isplaćivati dividende. I pored značajnog skoka kamata na finansijskom tržištu zbog rata u Ukrajini, ostvarili smo profit veći nego 2021. i on iznosi 13,3 milijarde dinara. Dividende će, po običaju, biti isplaćene u vrednosti 50 odsto profita i iznosiće oko 6,7 milijardi dinara. Profit bi nam čak bio za preko tri milijarde veći da su kamate ostale na nivou 2021. godine. I pored toga, uspeli smo da rastom prihoda nadoknadimo ovu razliku i da povećamo profit", naglasio je Lučić.

Telekom Srbija je za svojih 26 godina postojanja isplatio akcionarima više od milijardu evra dividendi, pored više milijardi koje su u državni budžet otišle iz kase kompanije na osnovu poreza i drugih dažbina.

Potvrda da je Telekom na dobrom putu i da strategija razvoja daje odlične rezultate jeste i ponašanje velikih finansijera i drugih međunarodnih partnera.

"Karakteristika svih kredita koje smo uzeli tokom 2022, kao i najnovijih, jeste da za njih od nas nisu tražene bilo kakve garancije. Po tome smo, sigurno, jedinstveni na srpskom tržištu. To znači da velike svetske banke veruju u naš biznis plan i predstavlja jedan od najboljih dokaza transparentnog i dobrog vođenja kompanije. Takođe, na svim sastancima sa najvećim svetskim finansijskim institucijama, kao i sa najvećim digitalnim kompanijama, kada se predstavljamo i prezentujemo našu strategiju, sa ponosom mogu da istaknem njihovo iskreno oduševljenje time šta smo dosad postigli i pogotovo šta planiramo i kako vidimo budućnost za narednih 10 i 15 godina", naglasio je Lučić.

Kako je dodao, u Telekomu Srbija istovremeno striktno vode računa da nivo zaduženosti kompanije ne pređe 3,5 x ebitda, što je standardan nivo zaduženosti za telekomunikacionog operatora koji je u ekspanziji.

Naš srpski Telekom je na najboljem putu da postane velika međunarodna kompanija i važan igrač na svetskom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.