Biz - B92.net

U Beogradu stanovi od 600 do 7.000 € po kvadratu: Prosečne cene se drastično razlikuju

Beograd -- Tržište nepokretnosti u prvoj polovini godine beleži promet od milijardu i 800 miliona evra, od čega se gotovo milijardu evra obrne u Beogradu.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Depositphotos, ventanamedia, 8688961
Foto: Depositphotos, ventanamedia, 8688961

Nove vlasnike ima 47.000 nekretnina. Iako je obim prodaje manji, količina novca potrošenog za nekretnine veća je za 200 miliona evra. Razlog je veća cena novogradnje.

Najskuplji kvadrati prodati su na lokaciji Beograda na vodi gde je nekoliko stanova, koji će se tek graditi, prodato po ceni većoj od 7.000 evra po kvadratu. Reč je o luksuznim stanovima koji će imati pristup sadržajima hotela u istoj zgradi, prenosi RTS.

Na toj lokaciji stanovi se prodaju i po 2.200 evra po kvadratu. U Beogradu je u prvoj polovini ove godine prodato 8.800 stanova. Prosečna cena novogradnje je 1.700 evra, a starih stanova 1.300 evra po kvadratu.

"Novogradnju karakteriše veće povećanje prosečnih cena. To znači da u starogradnju i porast cena za stanove bio od šest do osam odsto, zavisi da li se radi o Beogradi ili Srbiji, a u novogradnji je porast na teritoriji Srbije za Beograd 13 odsto", ukazuje Marija Rašković, načelnik Odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti RGZ.

U Beogradu je dosta stranih investitora, ali i kupaca iz inostranstva.

"Procentualno je 50 odsto tih ljudi koji vide to kao investiciju. Beograd je grad koji je uvek bio atraktivan, sada, kad je stabilna makroekonomska situacija, oni to vide kao signal da treba da investiraju i da će u jednom vremenskom periodu tu svoju investiciju i da povrate rentiranjem", napominje Zorana Aćimović iz CBRE – internacionalne konsultantske kuće za nekretnine.

U nekim beogradskim opštinama prodati su stanovi i po 600 evra po kvadratu, a bilo je i prodaje novogradnje za nešto više od 700 evra. S druge strane, najatraktivniji stambeni blokovi u centru na Novom Beogradu podižu cene i na više od 3.000 evra po kvadratu.

S takvim cenovnikom – izgradnja stanova postala je jedan od unosnijih poslova.

"Cena se kreće od 420 pa do nekih 900 evra po kvadratu bruto površine, zavisi od opremljenosti, materijala, znači, to je proizvodna cena. Cena usluge, zemljišta, opremanja zemljišta, projektovanja, razne dažbine i komunalije zna da u većini slučajeva pređe cenu proizvodnu", kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Najviše je onih koji stanove kupuju za keš. Prosečna cena stanova koji su kupljeni na kredit je 1.300 evra po kvadratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.